Fejsbuk: Najviše "lajkova" za Merkel, pa Medvedeva i Ramu 1Foto: EPA / Luong Thai Linh

Najpopularniji evropski premijer na društvenoj mreži Fejsbuk je kancelarka Nemačke Angela Merkel sa gotovo 2,5 miliona pratilaca, a najmanje njih je “lajkovalo” zvanični profil Roberta Fica, premijera Slovačke – svega 4.604.

Popularnost od preko milion pratilaca ima i premijer Ruske Federacije Dmitrij Medvedev koga na Fejsbuku prati skoro 1,5 milion ljudi, a i na Tviteru je najbolje rangiran poredeći sa drugim evropskim premijerima – sa 5,53 miliona fanova. Tu je i premijer Albanije Edi Rama sa 1.117.249 lajkova na zvaničnoj, verifikovanoj Fejsbuk stranici i time je u odnosu na Tviter zabeležio primetno veću popularnost.

Fejsbuk je kao društvena mreža prema popularnosti verovatno na prvom mestu, a i starija je od Tvitera, te to može biti jedan od faktora što mnogi političari, uključujući i najpopularnijeg premijera na “fejsu”, imaju zvanične Fejsbuk stranice dok Tviter nisu imali. Viktor Orban, premijer Mađarske, na Fejsbuku pokazuje izuzetnu popularnost (557.176), a nije imao Tviter nalog, odmah do njega je Kajl Stefan Lofren, premijer Kraljevine Švedske, sa 127.128 pratilaca. Među onima koji nisu imali Tviter su i premijer Litvanije Saulius Skvernelis.

Pored Orbana i Lofrena popularnost na društvenoj mreži Fejsbuk koja prelazi 100.000 fanova imaju premijer Grčke Aleksis Cipras sa podrškom ponovo preko 400.000 pratilaca, a značajan pad popularnosti u odnosu na Tviter imao je Marijano Rahoj Brej, predsednik Vlade Kraljevine Španije, koji je sa 1,43 miliona spao na 242.041 fejsbuk lajkova. Najveći porast popularnosti je svakako zabeležio Edi Rama sa 298.000, došao do preko milion pratilaca na Fejsu. Među onima koji su prešli cifru od 100.000 su i Kristijan Kern (Austrija), Bojko Metodijev Borisov (Bugarska), Lars Loke Rasmusen (Danska), Dačian Čiološ (Rumunije), Giorgi Kvirikašvili (Gruzija), Zoran Zaev (Makedonija), Erna Solberg (Norveška), Volodimir Grojsman (Ukrajina).

Na Fejsbuku i postoji stranica premijerke Srbije Ane Brnabić koja se ne vodi kao zvanična, sa svega 229 pratilaca.

Sadržaj Fejsbuk naloga evropskih premijera se ne razlikuje mnogo od Tvitera, odnosno sve što se objavi na Tviteru ide i na Fejsbuk i obrnuto. Dakle i za ovu društvenu mrežu važi da političari ne vode politiku preko društvenih mreža i da ih isključivo koriste u promotivne svrhe kako bi upoznali javnost sa sastancima i konferencijama na kojima su učestvovali, politikom Vlade, ličnim učinkom i zaslugom. Društvene mreže postaju sve posećeniji izvor političkih informacija, ali i stavova. Tako da Edi Rama i dalje ostaje političar sa najoštrijim stavovima i retorikom na društvenim mrežama u čijim je postovima albanska zastava osnovni motiv.

Tereza Mej, predsednica Vlade Ujedninjenog Kraljevstva, nema Fejsbuk profil iako je bila jedna od najpopularnijih političarki na Tviteru i koja se na Tviteru jako oštro suprostavljala suprotnim stavovima i različitim političkim gledištima. Takođe, premijer Turske Banila Jildimir koji je na Tviteru bio jedan od najaktivnijih premijera, nema Fejsbuk stranicu. Fejsbuk nemaju ni Beata Šidlo (Poljska), Eduard Filip, Artur Tajir oglu Rasizade (Azerbejdžan), Antoni Marti Petit (Andora), Denis Zvizdić (BiH), Nadbiskup Đuzepe Bartelo (Vatikan), Batkizan Sagintajev (Kazahstan), Vanesa d’Ambrosio (San Marino), Dušan Marković (Crna Gora), Valter Turner (Švajcraska).

Od balkanskih lidera premijer Albanije Edi Rama sa svojom prekomilionskom podrškom najpraćeniji jje lider na društvenoj mreži Fejsbuk. Premijer Hrvatske Andrej Plenković ima podršku od 65.242 fanova, a premijer Kosova Isa Mustafa 65.596. Premijeri Bugarske i Makednije imaju veoma veliku podršku, Bojko Metodijev Borisov od 188.603 i Zoran Zaev od 198.143 pratilaca. Tu su još i premijeri Rumunije Dačian Čiološ sa 328.351 i predsednik Vlade Slovenije Miro Cerar sa 11.974 fana.

Na Fejsbuku nije karakteristično da se predsednici Vlada evropskih država javnosti obraćaju na svom jeziku i pismu, za razliku od Tvitera, i imena su većini napisana engelskim izgovorm.

Premijer Ruske Federacije Dmitrij Medvedev je najpopularniji evropski predsednik vlade na društvenoj mreži Tviter sa 5,53 miliona pratilaca, a najlošiji, prema zvaničnom, verifikovanom tviter profilu, jeste predsednik Vlade Estonije Jiri Ratas sa 3,019 pratilaca.

Narednih dana – evropski premijeri na Instagramu…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari