Grabar Kitarović: Oluja odnela snove o velikoj Srbiji 1Foto: Twitter / @AndrejPlenkovic

U Kninu je večeras održan prijem ratnih komandanata iz Domovinskog rata povodom Dana pobede.

„Čast mi je danas biti s vama u hrvatskom kraljevskom gradu Kninu. Lepo vas je danas videti, što me podseća na dan pre 22 godine kada je dr. Franjo Tuđman mnoge od vas takođe okupio na tadašnjem sudbonosnom sastanku za našu Domovinu te vam izdao naređenje za oslobađanje svih delova Hrvatske od neprijateljske okupacije. Vratili ste se u svoje kasarne i poveli Hrvatsku vojsku u najveću i najvažniju vojnu pobedu naše novije istorije Oluju, koja je odnela pred sobom agresorske snove o velikoj Srbiji i donela slobodu i mir Hrvatskoj, ali i Bosni i Hercegovini te doprinela slamanju velikosrpske politike i postizanju međunarodnog Dejtonskog sporazuma te okončanju rata u susednoj državi, izjavila je večeras Kolinda Grabar Kitarović, predsednica Hrvatske.

Ona je ranije danas uputila čestitku povodom Dana pobede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja svim hrvatskim državljanima u domovini i iseljeništvu.

Ona je u čestitki naglasila da je pred svima veliki zadatak državne, demografske i moralne obnove društva. „Verujem da imamo za to snage, odlučnosti i znanja i da ćemo u duhu domovinskog zajedništva i u tom zadatku biti uspešni kao što smo bili u oslobađanju naše jedine i drage Hrvatske“, naglasila je predsednica Grabar Kitarović.

Uoči obeležavanja godišnjice Oluje, Vlada Hrvatske je u Kninu održala posebnu sednicu na kojoj je usvojen predlog novog zakona hrvatskim veteranima i članovima njihovih porodica, koji ujedinjuje njihova statusna i materijalna prava.

Šibensko-kninski župan Goran Pauk zahvalio je što se sednica Vlade održava u Kninu. “Od svih primorskih županija naša je najviše pogođena u Domovinskom ratu. Trebalo je sanirati svu nastalu štetu kako bi se moglo krenuti napred. Danas možemo reći da je rast ove županije takav da ga niko osim nekih globalnih situacija ne može zaustaviti. BDP po stanovniku županije raste s 29.000 kn po stanovniku 2000. godine na 61.500 kn po stanovniku. Postavili smo kvalitetne preduslove kako bi ova brojka bila i veća”, rekao je između ostalog Pauk.

Povodom Dana pobede premijer Andrej Plenković i predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković položili su vence na zagrebačkom groblju Mirogoj kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli te kod Središnjega križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata i na grobu prvog predsednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana.

Grabar Kitarović: Oluja odnela snove o velikoj Srbiji 2

Foto: Vlada Republike Hrvatske

„Došli smo ovde na Mirogoj, na dan početka vojno-redarstvene akcije Oluja odati počast svim hrvatskim braniteljima, svima koji su dali svoj život i zdravlje i sve što su imali za slobodu naše domovine Republike Hrvatske u obrani od velikosrpskog Miloševićevog režima, kazao je premijer Andrej Plenković.

Istakao je da ta činjenica obavezuje vlast, celo društvo i nove generacije da odaju poštovanje i počast žrtvi hrvatskih branitelja da nastoje graditi društvo i zemlju onakvom kakvu su sanjali i za kakvu su se zalagali.

Plenković je naglasio i da je u to vreme državnička mudrost i odvažnost prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana, u kompleksnim međunarodnim i sigurnosnim okolnostima, doprinela oslobađanju ne samo većine okupiranih teritorija RH, već je značila i strateški preokret odnosa u BiH, sprečavanje nove Srebrenice u Bihaću te je zahvaljujući Oluji došlo do postizanja Dajtonskog i Pariškog sporazuma.