Dijalog s Vašingtonom nema alternativu 1Foto:EPA / JIM LO SCALZO

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i državni sekretar SAD Reks Tilerson sastali su se u Manili na marginama samita posvećenom Ukrajini i drugim međunarodnim pitanjima, koji je organizovala Asocijacija nacija Jugoistočne Azije (Asean).

Ovo je prvi susret visokih zvaničnika od kada su SAD uvele nove sankcije Rusiji. Prema pisanju agencija, Lavrov je rekao da veruje da su kolege iz SAD spremne na razgovore s Moskvom o složenim pitanjima uprkos uvedenim sankcijama i nastalim napetostima između dve zemlje. „Primetili smo da su naše kolege iz SAD spremne za nastavak dijaloga.

Smatram da za to ne postoji alternativa“, rekao je Lavrov nakon sastanka s Tilersonom i dodao da ga je Tilerson pitao kako će Moskva reagovati na nove sankcije. „NJega su, pre svega, zanimali detalji tih odluka koje smo bili prinuđeni da uvedemo kao odgovor na novi zakon o sankcijama Rusiji koji je usvojio Kongres SAD. Dali smo mu objašnjenja. U stvari, to je učinjeno na osnovu intervjua Vladimira Putina televiziji ‘Rusija’. Tamo je sve podrobno rečeno, objašnjeni su razlozi za odluke koje smo preduzeli posle dugog očekivanja da SAD neće ići putem konfrontacije“, rekao je Lavrov novinarima, preneo je Sputnjik. Kako je naglasio, sastanak je dugo trajao, a dogovoren je i sastanak između predstavnika SAD za Ukrajinu Kurta Vokera i visokog pomoćnika ruskog predsednika Vladislava Surkova.

SAD su za poslednje tri godine uvele najobimnije sankcije, koje su usmerene, između ostalog, protiv ruskog energetskog sektora. Moskva je takve akcije nazvala drskošću i početkom trgovinskog rata i kao odgovor na njih uvela je kontramere koje, u principu, predviđaju smanjenje broja zaposlenih u američkim diplomatskim predstavništvima u Rusiji.

Tilerson nakon sastanka nije komentarisao razgovor s Lavrovim. Dvojica visokih zvaničnika su razgovarala i o sajber-bezbednosti, napetostima u vezi sa Severnom Korejom i krizi u Siriji. Lavrov je rekao da se Moskva nada da će biti nastavljeni razgovori sa Vašingtonom o sirijskom pitanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari