Site name

Tužilaštvo u Južnoj Koreji zatražilo kaznu za biznismena

Direktoru Samsunga 12 godina zatvora?

Kompanija čiji prihodi čine skoro petinu bruto domaćeg proizvoda Južne Koreje nije komentarisala zahteve tužilaštva

Tužilaštvo u Južnoj Koreji zatražilo je kaznu od 12 godina zatvora za direktora kompanije Samsung zbog njegove navodne umešanosti u skandal povezan sa korupcijom koji je doveo do svrgavanja bivše predsednice Park Geun Hje.

1

Piše: D. J.

Seul 07. avgust 2017. 20:09

Foto: EPA / KIM MIN-HEE

Kako piše Gardijan, govoreći na poslednjem saslušanju tokom četvoromesečnog suđenja u centralnom okružnom sudu u Seulu u ponedeljak, Li Jae Jong se borio da obuzda suze dok je poricao da je pokušao da zatraži političke usluge od Park Geun Hje u zamenu za to da velike donacije da fondaciji koju je vodila njena bliski prijateljica i saradnica Čoi Sun Sil.

Li je zvanično potpredsednik Samsunga, ali je zapravo vodio kompaniju od kako je njegov otac, Li Kun He, imao srčani udar 2014. Uhapšen je u februaru i optužen za podmićivanje, proneveru i krivokletstvo.

Potomak milijardera iz najbogatije porodice u Južnoj Koreji rekao je sudu: "Nikada nisam ni od koga, uključujući i predsednika, tražio ništa za korist kompanije ili svoju ličnu korist". On je hapšenje i suđenje opisao kao "nepravedno", ali je rekao i da je tokom šest meseci u zatvoru imao priliku da razmisli o svom ponašanju i da je zaključio da što više kompanija Samsung raste, "očekivanja društva i javnosti će biti sve veća i stroža".

Tužilaštvo tvrdi da su na njegovu navodnu povezanost sa skandalom ukazale tajne veze između vlade Južne Koreje i moćnih biznis konglomerata koji su u vlasništvu jedne porodice, a od kojih je Samsung najveći. Specijalni tužilac Park Jung So optužio je vodeće rukovodioce Samsunga da su lagali u svom svedočenju kako bi zaštitili Lija, koji je, ukoliko bude optužen, suočen sa najdužom zatvorskom kaznom koja je ikada iskazana nekom rukovodiocu u Južnoj Koreji.

Tužilaštvo tvrdi da je Li imao najveću korist od niza nezakonitih radnji u koje je bilo umešano još četiri rukovodioca Samsunga, među kojima je i Čoi Ge Sung, bivši šef kancelarije za strategiju korporacije, koji je suočen sa kaznom od 10 godina zatvora. Samsung, čiji prihodi čine skoro petinu bruto domaćeg proizvoda Južne Koreje, nije komentarisao zahteve tužilaštva. Sud će doneti presudu 25. avgusta.

povezane vesti

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Opagangnam stajl

07. avgust 2017.

E, da je taj direktor poslovao u Srbiji mogao je da sprovodi deset puta više korupcionaške radnje, a u zatvoru bi bio jedino u ružnim snovima. Ovde Glavni bos sarađuje sa navijačima, mafijašima, ruši helikoptere i gradske blokove po magli i noći, a kad mu neko pomene ostavku, on kaže: Mene izabrao narod! Evo vam primer zemlje gde važe zakoni. Čovek ima milijarde, ali odbacivanje krivice ne može da plati. I ne može za ovakvo delo da kaže mene izabrao narod. Kad bi to rekao svi bi mislili da je poludeo. A ovde sve nas Glavni pravi ludima.