Optužni predlog protiv Tompsona 1Foto: www.wikipedia.org/ Quahadi Añtó

Karlovačka policija potvrdila je za hrvatski sajt Indeks da će u narednim danima zbog ustaškog pozdrava na koncertu u Slunju podneti optužni predlog protiv pevača Marka Perkovića Tompsona, uz napomenu da je kriminalistička istraga još u toku.

U skladu sa hrvatskim zakonom, za remećenje javnog reda i mira na javnim mestima pesmama, tekstovima, slikama i simbolima previđena je novčana kazna ili kazna zatvora do 30 dana.

Za više od sto zapaljenih bengalki, koje se vide i na snimcima koncerta, policija je do sada napisala samo jednu prekršajnu prijavu.

Druga prijava podneta je zbog isticanja ustaških simbola, iako se na svakom snimku koncerta vidi da sve pršti od natpisa „Za dom spremni“ i ustaških oznaka.

Policija je, međutim, procenila da je i za to dovoljna jedna prekršajna prijava.

Treća prekršajna prijava podneta je zbog nenošenja lične karte.

Kako prenosi Indeks, na snimku koncerta se na početku pesme „Bojna Čavoglave“ čuje uzvik „Za dom spremni“, koji je kažnjiv po zakonu, a jasno se čuje kako celi pozdrav „Za dom spremni“ viče i Tompson.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović danas nije želela da se izjasni da li bi Tompsona trebalo kazniti, rekavši da da bi ministar branitelja najbolje odgovorio na to pitanje.

Što se mene tiče, mislim da politika ne treba da se meša u muziku, a kad je reč o bilo kakvoj krivičnoj odgovornosti, o tome svoju reč treba da kažu pravosudna tela Hrvatske, rekla je Grabar Kitarović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari