Jak zemljotres u Kini, ima poginulih 1Foto:FoNet/AP

Zemljotres magnitude 6,5 pogodio je centralni deo Kine, za sada ima 13 poginulih, 175 povređenih i 130.000 uništenih kuća, navode lokalni izvori.

Kineski nacionalni centar za vanredne situacije strahuje da bi moglo biti više od 100 ljudi mrtvo, i više hiljada povređeno.

Agencija Sinhua javila je pozivajući se na informacije kancelarije provincije Sečuan, da je petoro turista poginulo u blizini popularnog nacionalnog parka Điužajgo, a detalji o druga dva smrtna slučaja nisu navedeni. Sinhua prenosi da su vlasti mobilisale mlade ljude za evakuaciju stanovnika pogođenih područja a mediji prenose da je raspoređeno više od 600 vatrogasaca. Spasilačke ekipe je poslao i kineski Crveni krst.

Epicentar zemljotresa bio je 200 kilometara od grada Guangjuen, na dubini od 10 kilometara, prema podacima američke agencije za geologiju.

Pošto je potres pogodio široko područje, podaci o šteti i o eventualnim žrtvama se još sakupljaju.

Vučić ponudio pomoć Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas telegram saučešća predsedniku Kine Si Đinpingu povodom zemljotresa koji je pogodio tu zemlju.

Sa tugom smo primili vest o nastradalima i povređenima u zemljotresu koji je pogodio vašu zemlju, kao i o velikoj materijalnoj šteti koju je pričinio. Stanovnicima provincije Sečuan, u ovim teškim trenucima, upućujem reči ohrabrenja i podršku da se izbore sa posledicama tragičnog događaja.

Srbija je možda mala zemlja, ali je veliki prijatelj Kine, i ako možemo da pomognemo u otklanjanju posledica zemljotresa, spremni smo da tu pomoć pružimo.

U ime građana Srbije, i svoje ime, porodicama nastradalih, kineskom narodu i rukovodstvu izražavam iskreno saučešće, a povređenima želim brz oporavak, navodi se u telegramu saučešća.

Dačić: Saučešće povodom zemljotresa

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je telegram saučešća ministru inostranih poslova Kine Vang Jiu povodom izgubljenih života u zemljotresu koji je danas pogodio centralnu Kinu.

Duboko me je potresla vest o nastradalima i velikom broju povređenih u zemljotresu koji je pogodio vašu zemlju.

Koristim priliku da vama i prijateljskom narodu Kine, u ime Ministarstva spoljnih poslova Srbije i u svoje lično ime, uputim izraze najiskrenijeg saučešća.

U ovim teškim trenucima, duboko saosećamo sa porodicama koje su izgubile svoje najvoljenije, navodi se u telegramu saučešća, saopštilo je MSP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari