U Holandiji znali za zaražena jaja 1Foto: PATRICK_HUISMAN_epa

Holandske vlasti su znale još u novembru da su jaja zaražena insekticidom fipronilom o čemu je sačinjen interni izveštaj, ali ga nisu podelile s evropskim susedima, rekao je u sredu belgijski ministar poljoprivrede Denis Dukarme.

„Nije bilo zvanične komunikacije iz Holandije o tom izveštaju“, rekao je Dukarme na vanrednom javnom saslušanju pred belgijskim poslanicima u Briselu.

„Kada zemlja poput Holandije, a ona je najveći izvoznik jaja na svetu, ne prosledi takav tip informacije, to je doista problem“, rekao je on.

On je objasnio da su belgijske vlasti saznale za mogućnost kontaminacije fipronilom u junu i zatražile objašnjenje od holandskih kolega. Ali, kako je rekao, odgovor su čekale i mesec dana nije bilo ni jedne informacije o tome gde su jaja distribuirana.

Belgijska agencija za bezbednost hrane saznala je za zaraženost jaja 2. juna, a informaciju zatražila 16. juna, objavila je belgijska mreža RTBF. Holandija je odgovorila 20. jula, istog dana kada je Belgija o zaraženosti obavestila zemlje Evropske unije.

Velika količina kontaminiranih jaja iz Holandije i Nemačke našla se i na policama trgovina u Švedskoj, Švajcarskoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Svetska zdravstvena organizacija fipronil u velikoj količini smatra umereno toksičnim jer uzrokuje vrtoglavicu i mučninu. U velikim količinama može uzrokovati oštećenja organa.

Dukarme je rekao polanicima da su belgijski napori da doznaju istinu kasnili zbog nesaradnje holandskih vlasti. Razmera skandala izbila je na videlo prošle sedmice u Holandiji gde jeblokirano 180 uzgajališta živine, a nivo fipronila, koji se koristi protiv crvene kokošje vaši, prelazio je prag koji određuje evropsko zakonodavstvo.

Prodavači u više evropskih zemalja bili su prisiljeni da povuku iz prodavnica milione kontaminiranih jaja, a čini se da će se u Holandiji morati usmrtiti milioni kokoški, prenose belgijski mediji. Fipronil je sredstvo za suzbijanje buva, krpelja i vaški, ali je strogo zabranjena njegova primena na životinjama koje se koriste u ishrani ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari