HR: Poljoprivrednici nezadovoljni vraćanjem taksi na staro 1Foto: HRT

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske izmenilo je Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima.

Tako će sada 90 kuna iznositi naknada za svaku pojedinu vrstu voća i povrća u sklopu jedne kontrole. U Hrvatskoj poljoprivrednoj komori te udruženjima poljoprivrednika smatraju da je drastično poskupljenje bilo opravdano. Trebalo je, kažu, domaćeg potrošača zaštititi od robe koja u zemlju ulazi bez odgovarajućih kontrola, a domaćeg proizvođača učiniti konkurentnijim. Stoje uz ministra Tolušića i traže sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem.

„Imamo širu podršku udruženja. Smatramo da je ministar Tolušić novim pravilnikom napravio dobar potez. Kroz granice nam dolazi voće i povrće za koje smatramo da ne zadovoljava standarde kvalitete RH i EU-a, a veća kontrola više i košta“, kazao je Mato Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

„Svi hrvatski poljoprivrednici su morali proći kurs o primeni herbicida i sve je to koštalo, za razliku od naših suseda, koji to ne moraju i zato su kontrole važne“, dodao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari