Site name

Merkel: U Nemačkoj do 2025. moguća puna zaposlenost

Postavili smo sebi cilj pune zaposlenosti u 2025. što znači stopu nezaposlenosti ispod tri odsto i mislim da je to moguće ostvariti, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel u svom prvom govoru tokom kampanje za parlamentarne izbore održanom u Dortmondu, na zapadu Nemačke.

Piše: Danas Online

Berlin 12. avgust 2017. 22:18

Foto: EPA/ PHILIPP_GUELLAND

To je deo ekonomskog programa konzervativne unije CDU-a i CSU-a koji je u glavnim crtama nedavno izložen javnosti. Kancelarka je istakla da će radi postizanja pune zaposlenosti pojačati napore na pružanju podrške dugotrajno nezaposlenima (nezaposleni duže od godinu dana), kojih u Nemačkoj ima više od milion.

S obzirom na starenje stanovništva i nagli porast broja penzionera, Merkel punu zaposlenost radno aktivnog stanovništva vidi kao "mogućnost" kako se penzije na kraju ne bi morale smanjivati, dok izdvajanja u penzioni fond ujedno moraju da rastu.

Kancelarka je izrazila zadovoljstvo što je broj nezaposlenih koji je 2005. kada je preuzela vlast, bio premašio pet miliona, danas pao na oko 2,5 miliona, što je stopa nezaposlenosti koja je u pre par meseci iznosila 5,7 odsto radno aktivnog stanovništva. Danas u Nemačkoj imamo 44 miliona radno aktivnih stanovnika. To su zaista dobri podaci, rekla je.

U govoru kojim je počela kritičnu fazu kampanje za parlamentarne izbore idući mesec kancelarka je upozorila nemačku automobilsku industriju, opterećenu skandalom s ekotestovima da mora se promeniti ili će izgubiti poverenje javnosti. Želimo snažnu automobilsku industriju, ali želimo i visoke ekološke standarde, rekla je i upozorila: Industrija se kocka s poverenjem naroda.

U delu govora posvećenog autoindustriji Merkel je odbacila predlog socijaldemokrata da se uvedu kvote za električna vozila u Europi, ocenivši da bio to bilo suviše komplikovano, piše agencija Rojters.

Umesto toga pozvala je da se donese bolja strategija koja bi pomogla autoindustriji da se prebaci na proizvodnju električnih vozila. Moramo biti brzi u inovaciji, rekla je, a tamo gde fabrike ne mogu same, vlada mora stati iza njih, rekla je Merkel.

povezane vesti

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.