U Crnoj Gori rekordnih 200.000 turista 1Foto: BC

U Crnoj Gori trenutno boravi oko 200.000 turista, odnosno osam odsto više u odnosu na rekordnu posećenost prethodne godine, saopštila je Nacionalna turistička organizacija (NTO).

Iz NTO su naveli da je najviše turista na Budvanskoj rivijeri, a popunjenost hotela u Budvi iznosi 98 odsto. Nakon Budve, najviše gostiju boravi u Herceg Novom i Ulcinju.

„U Herceg Novom popunjenost hotela iznosi 90 odsto, dok na Ulcinjskoj rivijeri hoteli beleže povećanje gostiju za 20 odsto u odnosu na prethodnu godinu“, saopštila je NTO, prenosi RTCG.

Iz NTO podsećaju da i severni deo Crne Gore beleži značajan rast turista, a prema informacijama hotelsko turističke privrede očekuje se odličan buking tokom celog avgusta.

„Na Žabljaku se od početka letnjih meseci beleži povećanje broja gostiju preko 60 odsto, a trenutna popunjenost hotela iznosi 95 procenata. U Kolašinu je većina turističkih kapaciteta popunjena, imajući u vidu da je u toku sedmi Internacionalni tango kamp sa preko 600 učesnika iz cijelog svijeta“, saopštila je NTO.

Kad je riječ o strukturi gostiju, ona je raznovrsna. Rekordna poseta i na Žabljaku . Pored turista iz regiona i Rusije koji su najbrojniji, trenutno u Crnoj Gori boravi i značajan broj gostiju iz Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Mađarske, Ukrajine, Poljske te skandinavskih i zemalja Beneluksa“, podaci su NTO, piše RTCG.

Da je turistička ponuda severnih i centralnih krajeva Crne Gore sve atraktivnija pokazuje zainteresovanost turista za Nacionalne parkove Crne Gore.

„Od početka godine do 10. avgusta u NPCG je registrovano 193.843 prodatih ulaznica, što je za pet odsto više u odnosu na prošlu godinu. U prvih deset dana avgusta posebno dobru posećenost beleže Nacionalni parkovi na severu Crne Gore, 18 odsto više posetilaca posetilo je NP Durmitor i preko 58 odsto više NP Bigradska gora, a sve je veći broj zainteresovanih ljubitelja prirode i u najmlađem NP Prokletije“, saopštila je NTO.

Turisti u Nacionalnim parkovima Crne Gore su zainteresovani za pešačke, biciklističke i edukativne staze, osvajanje planinskih vrhova, rafting Tarom, krstarenje Skadarskim jezerom, obilazak Crnog, Biogradskog i Hridskog jezera, posetu Njegoševom Mauzoleju i vidikovce Lovćena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari