Tramp spreman sa saveznicima na Severnu Koreju 1Foto: EPA/ IAN LANGSDON

„Predsednik Tramp rekao je predsedniku Makronu da želi da zaustavi severnokorejsku nuklearnu pretnju.

Tramp je izjavio da su Sjedinjene Američke Države spremne da zajedno sa svojim saveznicima primene čitav spektar diplomatskih, ekonomskih i vojnih mera za postizanje ovog cilja“, ističe se u saopštenju, prenosi Sputnjik.

Lideri su takođe razmotrili potrebu za suprotstavljanjem „sve opasnijoj situaciji u vezi sa destabilizujućim (akcijama) Severne Koreje“.

„Predsednik Tramp i predsednik Makron obećali su da će raditi zajedno sa saveznicima i partnerima na sprovođenju sankcija UN i ostvarivanju denuklearizacije Korejskog poluostrva“, dodaje se u saopštenju.

Sputnjik podseća da je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija 5. avgusta izglasao rezoluciju o proširenju sankcija Severnoj Koreji. Prema proračunima američke strane koja je predložila rezoluciju, poštovanjem ovih ograničenja omogućiće se smanjenje godišnjih prihoda Pjongjanga sa postojeće tri milijarde dolara na milijardu.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja je izjavio da su SAD odbile da u rezoluciju unesu da neće pokušavati da smene režim u Severnoj Koreji.

Severna Koreja saopštila je da pažljivo razmatra plan o napadu raketama na američku pacifičku teritoriju Gvam, a to upozorenje je uputila samo nekoliko sati nakon što je američki predsednik Donald Tramp poručio Pjongjangu da će bilo kakva pretnja po SAD naići na „oganj i gnev“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari