Hrvatska ignoriše zahteve BiH 1Foto: Jack_Taylor/Epa

Bošnjački član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ponovio je da Hrvatska ne sme graditi Pelješki most pre nego što se definiše morska granica između dve zemlje i BiH obezbedi pravo nesmetanog pristupa otvorenome moru.

„Ne sporimo pravo Hrvatskoj da povezuje svoje teritorije ali se ni BiH ne sme osporiti pravo da ima pristup otvorenom moru“, rekao je Izetbegović u intervjuu portalu Faktor.ba.

Izetbegović je takođe ponovio da su to jasni stavovi BiH još od 2007. s kojima je upoznat i hrvatski državni vrh.

„Potrebno se vratiti na prvi korak, utvrditi gde je tačno granica na moru između BiH i Hrvatske, odrediti trasu i širinu plovnog koridora do međunarodnih voda. Nakon toga treba utvrditi konačne tehničke karakteristike samog mosta i gde bi se taj most, ako ga uopšte bude, tačno nalazio. To je
stav BiH utvrđen još 2007., koji se nakon toga nije menjao“, rekao je Izetbegović.

Bez ozbira na spor oko ovog projekat, Izetbegović je istakao da su odnosi BiH i Hrvatske dobri, ali je dodao i da ima puno nerešenih pitanja kojima bi se valjalo pozabaviti.

Podsetio je na činjenicu da sporazum o korištenju luke Ploče za potrebe BiH nikada nije raitfikovan, i dodao da se u Hrvatskoj „povlače neki potezi ili daju izjave koje nisu u duhu… proklamovanih dobrosusedskih odnosa ili se naprosto ignorišu decenijama stari zahtevi Bosne i Hercegovine“.

„Troši se voda iz Buškog jezera za pokretanje hidroelektrane u Hrvatskoj bez naknade, stotine veoma vrednih objekata na jadranskoj obali i širom Hrvatske nikada nisu vraćeni Bosni i Hercegovini, prave se planovi o preusmeravanju ogromnih količina vode koja natapa Popovo polje nekim tunelom direktno u Dubrovnik, a da se o tome ne obavesti država BiH,
nego samo entitet Republika Srpska“, rekao je Izetbegović.

„Pokušavamo da otvoreno razgovaramo, ali hrvatska strana vešto izbegava konkretne odgovore, kao i formiranje i aktivan angažman u međudržavnim komisijama“, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari