Bošnjaci obnovili spomenik Srbima 1Foto:Klix.ba

Građani Cazina su krajem jula završili obnovu spomenika žrtvama ustaških zločina iz Drugog svetskog rata, a zanimljivo je da su spomenik, koji je podignut u čast srpskih žrtava, obnavljali isključivo Bošnjaci.

Radovi na obnovi spomenika u mestu Mihaljevac su završeni na Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine, 27. jula, preneo je Klix. Inicijativu za obnovu spomenika, koji je podignut 1956.
godine, pokrenulo je Udruženje građana „Ja, Josip Broz Tito“ i Udruženje antifašista iz Cazina pre dve godine, a radovi su odlagani zbog nedostatka novca.

Uz dobru volju i organizaciju, brojne dobrovoljne priloge članova Udruženja i ostalih građana Cazina, kao i sredstvima iz Kancelarije potpredsednika Federacije, projekat je uspešno priveden kraju.

Spomenik je u poslednjem ratu oskrnavljen i mi muslimani smo odlučili da ga obnovimo. Finansijsku pomoć nudili su nam i Srbi iz Bosanske Krupe i Inđije, ali mi to nismo prihvatili jer su naši ljudi spomenik oskrnavili, pa smo hteli sami da ga obnovimo, rekao je za Klix.ba predsednik Udruženja „Ja,
Josip Broz Tito“ Sead Kličić

Spomenik je podignut u čast nevinih civilnih žrtava koje su ustaše poubijale 1941. godine. Srpsko stanovništvo tada je skupljano po okolnim selima, pre svega u naseljima Osredak i Miostrah, i ovde su dovođeni i ubijani, a prema podacima u toj grobnici se nalazi oko 800 tela, kaže Kličić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari