Kim Džong Un "čeka i prati" 1Foto: EPA / HOW HWEE YOUNG

Severnokorejski vođa Kim Džong Un je upoznat sa vojnim planovima za lansiranje balističkih raketa blizu Guama, teritorije pod upravom Sjedinjenih Američkih Država i ključne vojne baze najmoćnije sile sveta, javili su državni mediji u Pjongjangu.

Kim je potom, prenela je Korejska centralna novinska agencija (KCNA), kazao kako će „još malo“ osmatrati ponašanje Vašingtona, ali će doneti „važnu“odluku ukoliko SAD nastave svoje „krajnje opasne neodgovorne akcije“ na podeljenom Korejskom poluostrvu.      

Kim je u ponedeljak obavio inspekciju komande Strateških snaga iz kojih je prošle nedelje zaprećeno da će Severna Koreja ispaliti četiri balističke rakete srednjeg dometa u pravcu Guama. Rečeno je da će rakete tipa Hvasong 12 leteti 14 minuta preko Japana i pasti 30-40 milja od ostrva u Zapadnom Pacifiku koje je najudaljenija teritorija SAD u tom regionu. 

Kim je takođe kazao da je „za smanjivanje napetosti i sprečavanje opasnog vojnog sukoba na Korejskom poluostrvu neophodno da SAD prvo izaberu pravo rešenje i iskažu ga akcijom.“ Ovakvu formulaciju južnokorejski mediji tumače kao mogućnost da režim u Pjongjangu ne namerava da neposredno ispali rakete, ali da može provocirati, zavisno od vrste manevara koji su od 21. avgusta zakazale američke i južnokorejski trupe.

SAD i Južna Koreja pripremaju masivne vojne vežbe. Predstavnik ministarstva odbrane u Seulu je u ponedeljak kazao da se ne razmatra smanjivanje obima ovogodišnjih manevara „Čuvar Ulći-slobode“, najvećeg u svetu kompjuterizovanog i uglavnom usredsređenog na odbranu Južne Koreje od napada sa severa. Severna Koreja, pak, smatra takve manevre pripremom za invaziju na tu državu.

U ponedeljak je južnokorejski predsednik Mun Đe In u Seulu primio načelnika američkih združenih generalštabova, Džozefa Danforda, koji je kazao da će vojna rešenja uslediti samo ukoliko međunarodne sankcije protiv Severne Koreje budu neuspešne. General Danford je, međutim, bio jasan da su SAD spremne da preduzmu „odlučujući“ vojni odgovor na moguće raketne napade Pjongjanga na Guam.     

Američki sekretar za odbranu Džim Matis je istog dana upozorio da će SAD ući u rat sa Severnom Korejom ukoliko ispali rakete na Guam. „Ukoliko ispale i pretpostavimo pogode Sjedinjene Države, to znači ‘pokret’,“ kazao je nedvosmisleno nekadašnji general Matis.

Guam, oko 3500 kilometara jugoistočno od Severne Koreje, je najisturenija tačka moći SAD u Pacifiku. U združenim mornaričkim i vazduhoplovnim vojnim objektima, su luka za nuklearne podmornice, kontigent Snaga za specijalne operacije i uzletište za teške strateške bombardere koji lete nad teritorijama Japana i Korejskim poluostrvom. Uz između 6.000 do 13.000 vojnika, na ostrvu je raspoređena i baterija protivraketne odbrane, THAAD.

Guam, turističko središte na 550 kilometara kvadratnih i sa oko 170.000 žitelja, našao se u središtu rata rečima između SAD i Severne Koreje. Predsednik Donald Tramp je prošle nedelje upozorio Pjongjang da će se suočiti sa „ludilom“ ukoliko nastavi da preti SAD. Potom je poručio da su vojna rešenja „raspoređena, napunjena i zapeta“ za primenu.

U međunarodnoj zajednici se širi strah da bilo kakav pogrešan proračun može da izazove oružani sukob na Korejskom poluostrvu, na kome vlada režim primirja još od 1953. i kraja nekih od najsurovijih borbi posle Drugog svetskog rata. Ipak, ključni zvaničnici SAD odbacuju mogućnost, neposrednog rata sa Severnom Korejom, prenose južnokorejski mediji.

Neki analitičari u Seulu, koji je samo 50-ak kilometara južno od demilitarizovane zone pune vojnika obeju strana i ratne opreme, tumače najnoviji stav Severne Koreje, „čekajmo i pratimo“, kao signal da je odmeravanje između Vašingtona i Pjongjanga ušlo u novu fazu u kojoj će biti razmatrani diplomatski prodori. „Severna Koreja je do maksimuma podigla nivo pretnji, ali istovremeno traži izgovor da te pretnje ukloni,“ kazao je Kim Jeon Čul, profesor na katedri za Severnu Koreju na Inđe univerzitetu u Seulu, koji smatra da Pjongjang, u konačnici želi pogodbu sa Vašingtonom.

Seul protiv rata

Predsednik Mun je izjavio da će Južna Koreja proširiti diplomatske napore za miroljubivo rešenje. „Vlada će sprečiti rat po svaku cenu. Moramo miroljubivo rešiti severnokorejsko nuklearno pitanje, bez obzira koliko bude uspona i padova,“ kazao je Mun na svečanosti 72. godišnjice oslobođenja od japanske kolonijalne vlasti na poluostrvu između 1910-1945. Mun je, nastojeći da smiri obe strane, kazao kako ni jedna vojna akcija ne bi trebalo da usledi bez saglasnosti Seula. „O vojnoj akciji na poluostrvu može da odluči samo Republika Koreja“, kazao je predsednik, koristeći zvaničan naziv svoje države.

Lažna uzbuna na Guamu

Hagatna

Na ostrvu Guam greškom je dat znak za opštu uzbunu, što je dovelo do uznemirenja stanovnika zbog straha od mogućeg raketnog napada Severne Koreje.

Na malom pacifičkom ostrvu, koji je teritorija SAD, znak za uzbunu greškom je pušten na jednoj radio stanici neposredno posle ponoći, preneo je AP.

Lokalna policija je veoma brzo saopštila da nema opasnosti i da je po sredi ljudska greška koja se neće ponoviti.

Ostrvske vlasti su saopštile da su u stalnom kontaktu sa predstavnicima američke vojske i da u ovom trenutku ne postoji nikakva opasnost za građane.

Lider Severne Koreje Kim Džong Un danas je razmotrio vojne planove za raketni napad na Guam, ali je izjavio da će sa udarom sačekati, kako bi pratio ponašanje Sjedinjenih Država.

FoNet

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari