Tramp: Krivci za nemire u Virdžiniji na obema stranama 1Foto: FoNet /AP

Nakon pokušaja da smiri situaciju nakon sukoba u Šarlotsvilu, Donald Tramp je opet podigao prašinu rekavši da krivce za nasilje u tom gradu treba tražiti „na obema stranama“.

Na haotičnoj konferenciji za novinare u Trampovom neboderu u Njujorku, američki predsednik je izjednačio pripadnike krajnje desnice koji su organizirali skup u tom gradiću u Virdžiniji i demonstrante koji su došli da izraze negodovanje zbog njihovog okupljanja, prenosi Hina.

– Šta reći o Alt leftu koji je napao Alt right (izraz koji označava alternativnu desnicu) kao što kažete? Ne snose li oni deo krivice. Imaju li problem? Mislim da imaju“

Kako navodi Hina, ta izjava odudara od službene izjave koju je u ponedeljak dao u Beloj kući i u kojoj je, sa zakašnjenjem, ali otvoreno, osudio neprihvatljivo „rasističko nasilje“. Američki predsednik je na početku rekao da je njegova prva izjava u subotu bila štura jer nije imao dovoljno informacija.

– Kada dajem izjavu, volim da budem korektan. Želim činjenice. A događaji su se tek bili zbili“, rekao je opravdavajući svoju reakciju u dva navrata, ali  pošto su ga zasuli pitanjima, Tramp je hteo da opravda svoju prvu reakciju.

„Mislim da krivce treba tražiti na obema stranama. Pomno sam pratio, puno pomnije od većine drugih. Na jednoj strani ste imali grupu koja je bila agresivna. S druge ste imali grupu koja je isto tako bila veoma nasilna. To niko ne želi reći. Osudio sam neonaciste, ali svi koji su bili tamo nisu bili neonacisti ni belački rasisti, daleko od toga,  rekao je Tramp i ponovio da je to bio „užasan dan“. Američki predsednik iskoristio je priliku da stane u odbranu Stiva Benona, svog spornog strateškog savetnika, lidera američke alternativne desnice.

– Volim Benona, prijatelj mi je (…) dobar je čovek, nije rasista“, istakao je, dajući do znanja da njegov odlazak, o kojemu se već danima spekuliše, nije isključen.

Prema pisanju Njujork tajmsa, moćni medijski magnat Rupert Mardok, osnivač mreže Fox News, nedavno je zatražio od Trampa da smeni svog savetnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari