Ekstremna desnica se zahvalila Trampu 1Foto: Fonet/AP

Vodeći funkcioneri Republikanske stranke američkog predsednika Donalda Trampa burno su reagovali na njegove poslednje komentare kojima se za nasilje na protestima u subotu u Šarlotsvilu u Virdžniji osuđuju obe strane; protesti su kulminirali neredima u kojima je jedna osoba poginula, a više njih povređeno pošto se automobil zeleteo u grupu koja je protestovala protiv okupljanja desničara.

Tramp je posle nasilja izjavio da su obe strane krive i nije odmah direktno osudio bele suprematiste, već je to učinio nakon pritisaka sa raznih strana, tek u ponedeljak. Međutim, kako javlja Bi-Bi-Si, na konferenciji za novinare u NJujorku u utorak kasno uveče, Tramp se ponovo vratio na priču o tome da treba “kriviti obe strane” i naglasio da su se “među desničarima nalazili i neki dobri, miroljubivi ljudi koji su protestovali protiv uklanjanja spomenika”, kao i da je bilo “mnogo nasilnih individua među onima koji su protestovali protiv njih”.

Desničarski marš je organizovan zbog uklanjanja spomenika generalu Robertu Liju, koji je tokom Američkog građanskog rata komandovao snagama konfederacije koje su bile naklonjene ropstvu. Do nasilja je došlo kada su se oni sukobili sa grupama antifašista. Dopisnik Bi-Bi-Sija opisao je kako su neki od desničara nosili puške i bili obučeni u punu borbenu opremu, kao i da su njihovi rivali bacali flaše, kamenje i boju, a da su obe strane koristile biber sprej.

“Imali ste grupu sa jedne strane koja je bila loša. Imali ste grupu sa druge strane koja je takođe bila veoma nasilna. To niko ne želi da kaže. Ja ću to reći sada. Šta ćemo sa levičarima koji su takođe napadali desničare? Da li oni isto izgledaju krivi? Postoje dve strane priče”, rekao je Tramp novinarima. On je osudio vozača automobila koji se zaleteo u grupu onih koji su protestovali protiv desničara i ubio Heder Hejer staru 32 godine, a ranio još 19 ljudi. Tramp je zapitao i da li bi trebalo ukloniti statue bivših predsednika Džordža Vašingtona i Tomasa Džefersona pošto su oni takođe bili vlasnici robova.

Ove Trampove izjave je pozdravio Dejvid Djuk, bivši vođa Kju kluks klana, koji je na tviteru napisao: “Hvala vam predsedniče Tramp na vašoj iskrenosti i hrabrosti da kažete istinu o Šarlotsvilu i osudite levičarske teroriste”. Ali mnogi drugi su oštro osudili Trampove komentare. Od reakcija 55 političara republikanaca i demokrata, koje je prikupio Vašington post, samo je portparol Republikanskog nacionanalnog komiteta Kejla Mekenani izrazila podršku: “Predsednik Tramp je još jednom osudio mržnju danas. Republikanska stranka stoji iza njegove poruke ljubavi i jedinstva”. Republikanski senator Džon Mekejn je napisao na Tviteru: “Ne postoji moralna jednakost između rasista i Amerikanaca koji su hteli da se suprotstave mržnji i netrpeljivosti”. Jedan od Trampovih rivala tokom republikanske predsedničke nominacije, Marko Rubio, napisao je nekoliko tvitova:

“Organizatori događaja koji je doveo do napada u Šarlotsvilu su oni koje treba sto posto kriviti iz brojnih razloga. Gospodine predsedniče, ne možete dopustiti da beli suprematisti snose samo deo krivice – oni podržavaju ideje koje su naciji i svetu donele mnogo bola”.

Ričard Trumka, predsednik organizacije AFL-CIO, koja je savez trgovinskih sindikata, je još jedan od članova Trampovog saveta koji je podneo ostavku zbog Šarlotsvila. On je izjavio da ne može da podrži “predsednika koji toleriše netrpeljivost i domaći terorizam”. Tvit u vezi sa nasiljem o Šarlotsvilu koji je osvojio najviše lajkova, čak oko tri miliona, došao je od bivšeg predsednika Baraka Obame, koji je, citirajući Nelsona Mendelu, napisao: “Niko nije rođen tako da mrzi drugu osobu zbog boje njene kože ili njenog porekla ili vere”.

Gardijan piše da su tri stručnjaka za ljudska prava pri Ujedinjenim nacijama izdala saopštenje u sredu, zatraživši nezavisnu istragu događaja u Šarlotsvilu. Stručnjaci su izjavili da su “veoma zabrinuti zbog porasta i sve veće zastupljenosti organizovanih grupa koje ispoljavaju mržnju i rasizam” u Sjedinjenim Državama, te insistiraju da rasistički govor mržnje “mora biti nedvosmisleno osuđen”.

Jačanje rasizma


Ženeva – Stručnjaci Ujedinjenih nacija su juče ocenili da u Sjedinjenim Državama jačaju rasizam i ksenofobija, navodeći kao najnoviji primer demonstracije ekstremnih desničara u Šarlotsvilu, u Virdžiniji. Uz zahtev američkim vlastima da kazne odgovorne za rasističke zločine u Šarlotsvilu, stručnjaci UN Sabelo Gumedze, Mutuma Rutiri i Anastejsija Krikli su zatražili da se sprovede nezavisna istraga o tim događajima. Eksperti su izrazili duboku zabinutost zbog širenja i sve većeg isticanja rasističkih organizacija i naglasili da govor mržnje „mora biti jednoglasno osuđen“, javlja AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari