Nema dobrih nacista 1Foto: EPA / ANDREW GOMBERT

Džejms Mardok, izvršni direktor medijske korporacije „21st Senčuri foks“ i sin Ruperta Mardoka, saveznika Donalda Trampa, postao je jedan od najglasnijih kritičara načina na koji je američki predsednik reagovao na nasilje neonacista u Šarlotsvilu.

 U memorandumu koji je poslao kolegama, a u koji su uvid imali mediji, Mardok je obećao donaciju od milion dolara za Ligu protiv klevete, koja se bori protiv antisemitizma.

Rupert Mardok je poznat po tome što je u stalnom kontaktu sa američkim predsednikom, a „21st Senčuri foks“ je medijska korporacija u čijem je sastavu Foks njuz, koji redovno podržava Trampa. „Ono što smo gledali prošle nedelje i reagovanje predsednika Sjedinjenih Država na to se tiče svih nas Amerikanaca i slobodnih ljudi. Ti događaji sve nas podsećaju zašto je oprez kada je reč o mržnji i fanatizmu večita obaveza – neophodna disciplina za očuvanje našeg načina života i naših ideala“, naveo je Mardok (44) u memorandumu, primetivši da je prisustvo mržnje u društvu veoma izraženo. „Prisustvo mržnje u našem društvu je bilo zastrašujuće ogoljeno dok smo gledali svastike kojima se mahalo po ulicama Šarlotsvila i dela brutalnog terorizma i nasilja koje je počinila rasistička rulja“, poručio je Mardok.

On je naglasio da je „pružanje otpora nacistima od suštinskog značaja; nema dobrih nacista. Ili pripadnika Kju Kluks Klana ili terorista. Demokrate, republikanci i ostali moraju da se slože po tom pitanju i za to ne postoje kompromisi“. Mardok je dodao da će njegova supruga Ketrin i on donirati milion dolara Ligi protiv klevete nakon tragedije u kojoj je stradao jedan aktivista za građanska prava. Ketrin je u sredu tvitovala članak iz Politika naslovljen sa „Vreme je da moji republikanci ustanu i budu prebrojani“, u kojem je Met Latimer, koji je svojevremeno pisao govore za tadašnjeg predsednika SAD DŽordža Buša, osudio Trampa i apelovao na političare da zemlju stave ispred stranke.

Lideri iz sveta biznisa su se takođe distancirali od Trampa pošto je on na konferenciji za novinare, koja je prema pisanju agencija bila prilično agresivno obojena, optužio za nasilje u Šarlotsvilu „obe strane“ i izjavio da među belim suprematistima koji su u njemu učestvovali ima „veoma finih ljudi“. U četvrtak je odjeknula vest da će se predsednički savetnički odbor raspasti kao i dva panela s kojima se Tramp u sredu na brzinu posvađao, pošto se suočio s masovnim ostavkama. Protiv njega su se okrenuli i pojedini visoki funkcioneri Republikanske stranke, uključujući senatora iz Tenesija Boba Korkera.

Tramp (71) i Ruper Mardok (86), aktuelni predsedavajući i vršilac dužnosti izvršnog direktora Foks njuza, prijatelji su već nekoliko decenija. Ranije ove godine medijski mogul rodom iz Australije je zauzeo najvišu poziciju na listi Trampovih savetnika izvan Bele kuće NJujork tajmsa kao neko s kim predsednik „svake sedmice razgovara telefonom“.

Foks njuz je ostajao veran Trampu tokom svih skandala čiji je akter bio američki predsednik, mada su se neki njegovi voditelji kritički osvrnuli na događaje u Šarlotsvilu. Protiv direktora i prezentera vesti na Foks njuzu pokrenute su brojne sudske parnice pod optužbama za nedolično seksualno ponašanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari