Server o NATO bazama u Crnoj Gori 1Foto: www.wikipedia.org

Ne znam za plan da Alijansa gradi baze u Crnoj Gori, ali pretpostavljam da su sve crnogorske baze u izvesnom smislu NATO baze, kaže u izjavi za Pobjedu profesor na američkom Univerzitetu „Džon Hopkins“ i ekspert za Balkan Danijel Server, odgovarajući na pitanje da li NATO planira izgradnju baze na teritoriji Crne Gore.

Kako prenosi RTCG, Server nije siguran da li će sve zemlje regiona krenuti stopama Crne Gore i ući u NATO.

„Možda se sve nadaju da će se to desiti, ali do sada su se samo Makedonija i Kosovo obavezale da im je cilj ulazak u Alijansu, kada ispune neophodne uslove“, objasnio je Server.

Prema njegovoj oceni, „Bosna i Hercegovina i Srbija oklevaju, iz očiglednihv razloga“.

„Alijansi će biti dobro i bez njih, ali je veliko pitanje da li bi ovim zemljama bilo bolje sa NATO i da li su spremne da naprave neophodne reforme“, naglasio je Server.

Upitan kako komentariše činjenicu da će Srbija u oktobru naredne godine biti domaćin NATO vojne vežbe i da li je to čini bližom Alijansi, Server odgovara da će ova zemlja razmotriti sve opcije.

„Ne postoji ništa neizbežno vezano za ulazak u NATO, to je organizacija koja prihvata samo one koji su spremni da naprave neophodne reforme i da daju pozitivan doprinos Alijansi. Srbija će uzeti u obzir sve svoje mogućnosti“, predvideo je Server.

On ističe da je poseta potpredsjednika SAD Majka Pensa prošla veoma dobro, sa jasnom reafirmacijom posvećenosti Trampove administracije vrednostima Alijanse i protiv „ruskog nedoličnog ponašanja“ na Balkanu.

„Signal je jasan: vrata Alijanse su otvorena za one koji su kvalifikovani i žele da uđu“, poručio je Server.

On upozorava da Moskva, bez obzira na podršku SAD zvaničnoj Podgorici, nikada neće odustati od Crne Gore.

„Ruski marifetluci su jeftini i ponekad vrlo efikasni. Moskva je dala Podgorici i mnogim drugim glavnim gradovima regiona dobre razloge da budu privrženiji NATO, a ne Rusiji, koja je uostalom regionalna sila kojoj opada moć. Rusija regionu može da ponudi samo destabilizaciju“, zaključio je Server.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari