Požari u Dalmaciji 1Foto: EPA / STR

Dalmacijom haraju požari, kod Benkovca vatra ugrožava porodične kuće, gori kod Zadra, zbog požara je zatvorena deonica autoputa između Zadra i Šibenika, neki vozači su u panici vozili u suprotnom smeru bežeći od požara, piše Jutarnji i ističe da se spekuliše da su požari podmetnuti ampulama s fosforom, ali da za te tvrdnje nema dokaza.

U nedelju uveče na benkovačkom području izbilo je između 10 i 15 požara, a vatrena stihija je kod Benkovca dospjela i do same autoceste. U ponedeljak poslepodne planulo je i kod prigradskog naselja kraj Zadra, ali vatra je stavljena pod kontrolu. Požare gase kanaderi i air traktori, a vatrogascima i pripadnicima Oružanih snaga Hrvatske posao otežava jaka bura.

Nekoliko manjih požara na području Pristega kod Benkovca spojilo se u jedan veći koji je zahvatio nekoliko porodičnih kuća i ekonomskih objekata u tome mestu. Zbog požara je zatvorena deonica autoputa A1 između čvorova Zadar II i Šibenik, a kolone vozila na izlasku s autoputa kod Benkovca i kod Pirovca u smeru Zagreba, duga je devet kilometara. Neki vozači su u panici autoputem vozili u suprotnom smeru kako bi pobegli od požara.

Hrvatske autocaste (HAC) je objavio prestaje da naplaćuju putarinu. Na tri naplatna punkta dignute su rampe za slobodan prolaz.

Planuo je i požar pored kasarne Zemunik, ali je zaustavljen pre nego šro je došao do zgrada.

Jutarnji piše da prema poslednjim podacima, Zadar više nije u opasnosti, javlja Zadarski.hr.

Stanje je najkritičnije u Pristegu kod Benkovca gde su poslati svi kanaderi i air traktori, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Iako se spekuliše da su požari podmetnuti ampulama s fosforom, za te tvrdnje nema dokaza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari