Najveća stopa nezaposlenosti mladih u BiH, Sbija na šestom mestu 1Foto: FreeImages/ sanja gjenero

Prema podacima Centralne obaveštajne agencije (CIA), Bosna i Hercegovina (BIH) ima najveću stopu nezaposlenosti mladih ljudi u svetu, javlja RTRS, pozivajući se na pisanje Glasa Srpske.

U tekstu se objašnjava da je CIA početkom ovog meseca objavila ažurirane podatke o zemljama sveta u kojima se pruža jasan pregled demografije, geografije, komunikacije, državnih tela, privrede i vojnih struktura zemalja.

Na svetskoj listi nezaposlenosti mladih osoba od 15 do 24 godine, BiH se našla na samom vrhu liste od 134 zemlje, daleko ispred Jemena, Alžira i Etiopije.

Prema podacima CIA, nezaposlenost mladih osoba u BiH iznosi neverovatnih 62,8 odsto, a kao relevantni podaci korišćeni su oni iz 2012. godine.

Prema pisanju Glasa Srpske, odmah ispod BiH nalaze se samoproglašeno Kosovo i Grčka sa 55,3 odsto, zatim Makedonija (53,9 odsto), Španija (53,2 odsto), Južna Afrika (51,5 odsto), Srbija (51,1 odsto), Gvajana (46,1 odsto), Hrvatska (43,1 odsto) i Tunis (42,3 odsto).

U rubrici koja se odnosi na BiH, CIA je ažurirala podatke o popisu stanovništva, uzimajući kao relevatne rezultate one iz 2013. godine, po kojima u BiH živi 50,1 odsto Bošnjaka, 30,8 odsto Srba, 15,4 odsto Hrvata, 2,7 odsto ostalih i jedan odsto onih koji se nisu izjasnili.

Američke vlasti navode da je metodologija obrade rezultata popisa sporna i da vlasti iz entiteta Republika Srpska odbijaju da priznaju rezultate Agencije za statistiku BiH.

U informacijama se opširno tretira i ekonomska situacija u BiH za koju piše da je zemlja sa ograničenim tržišnim reformama koja se snažno oslanja na izvoz metala, energije, tekstila i namještaja, kao i na doznake iz inostranstva.

Naglašava se i da preterana birokratija i segmentirano tržište obeshrabruju strana ulaganja dok strane banke, uglavnom iz Austrije i Italije, kontrolišu veliki deo bankarskog sektora.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari