Dobrivoje Tanasijević: Fudbaler, glumac, biznismen 1

Čovek kome sve čega se uhvati ide od ruke. Fudbaler, glumac, producent, vlasnik restorana, predsednik i vlasnik engleskog fudbalskog kluba i za kratko predsednik FK Crvena zvezda.

Prijatelj nebrojenih holivudskih zvezda i ljudi uticajnih u svetskim fudbalskim krugovima. Nakon smrti Karla Maldena jedini Srbin član Američke filmske akademije. Dobrivoje Tanasijević, ili po američki Den Tana, rođen je 1935. godine u Čibutkovici, rodnom selu svoje majke, ali je živeo u Beogradu, na Zelenom vencu odakle je i otišao u svet.

Otac mu je držao kafanu u Njegoševoj i bio vrlo uspešan kafedžija, ali mu je posleratna vlast kao kapitalisti sve oduzela, a njega poslala na robiju.

Prva i najveća ljubav kako često kaže, bio i ostao mu je fudbal. Počeo je da trenira fudbal u pionirima Crvene zvezde, u koju ga je doveo legendarni dr Aca Obradović, da bi kao junior na kratko prešao u Bokelj iz Kotora. Sa 17 godina slučajem se našao u juniorskoj reprezentaciji Beograda na turniru u Belgiji. Tanasijević je često u intervjuima pričao kako se našao na udaru policajca, uobičajenog pratioca sportskih ekipa u inostranstvu u to vreme, zato što je plesao tango. Plašeći se odmazde po povratku u Jugoslaviju Tanasijević, sa još dvojicom drugova, ostaje u Belgiji u jednom prihvatilištu 1952. godine. Nekoliko meseci kasnije Crvena Zvezda dolazi na utakmicu u Antverpen i tada ga Rajko Mitić preporučuje ovoj belgijskoj ekipi. Nakon toga, prelazi u nemački Hanover, a odatle ga put odvodi preko Atlantskog okeana u Kanadu, tačnije u Montreal. Nakon nekoliko uspešnih fudbalskih godina u Montrealu u klubu sa kojim osvaja prvenstvo i kup Kanade, odlučuje da ode u Kaliforniju. Tamo u početku kao ilegalni imigrant radi kao pomoćnik konobara, pere sudove, a srećna okolnost ga spaja sa jednim Srbinom koji ga preporučuje fudbalskom klubu koji su organizovali jugoslovenski iseljenici. Oni mu nalaze i posao u fabrici tunjevine, ali još važnije ugovor sa klubom mu obezbeđuje papire za legalan boravak u Sjedinjenim američkim državama.

U to vreme fudbaleri nisu mnogo zarađivali, pogotovo u poređenju sa glumcima, naročito u Holivudu. Tanasijević odlazi u školu glume, istovremeno sa Natali Vud i Kim Novak i u svom prvom filmu, Neprijatelj ispod mora, u kome igra nemačkog mornara postaje Den Tana, kako su ga prekrstili skraćujući mu ime i prezime.

U narednih tri, četiri godine igra u nekoliko filmova i televizijskih serija, ali je mnogo veći trag istavio kao producent.

Sa dva filma koja je producirao u Jugoslaviji stigao je i do Kana. Jedan je Kičma reditelja Vlatka Gilića, a drugi Poseban tretman Gorana Paskaljevića, sa Milenom Dravić koja je 1980. dobila nagradu kao najbolja glumica u Kanu, a film je bio nominovan i za Zlatni globus.

Ženi se glumicom Andreom i sa njom dobija dve ćerke, Gabrijelu koja je danas šef producentske kuće i Katarinu, a koja je uspešna poslovna žena u Kaliforniji.

Iako ga je fudbal doveo u Ameriku, film mu obezbedio egzistenciju, slavu mu je donela hrana, odnosno čuveni restoran Den Tana’s na Santa Monika bulevaru koji traje punih 53 godine. Doduše pre pet godina Tana ga je prodao, ali je znameniti lokal zadržao njegovo ime.

Ugledne američke novine poput Njujork tajmsa ili Los Anđeles tajmsa, iz godine u godinu pišu hvalospeve o ovom restoranu italijanske kuhinje u koji na večeru dolaze direktori filmskih studija, glumci, producenti, poznati sportisti, medijske zvezde svih fela. Zanimljivo je da restoran za više od 50 godina nije promenio meni, mada su neka jela dobijala imena slavnih redovnih gostiju, poput pene a la Majkl Kejn ili stejk Sinatra, koji je napravio jedan od Musolinijevih kuvara. Zapravo pravi biznis je počeo upravo nakon jedne recenzije u Los Anđeles tajmsu 1960-ih kada je kritičar napisao da se u ovom restoranu pravi najbolja pasta u Kaliforniji. Odjednom su svi hteli da dođu i probaju najbolju italijansku kuhinju na zapadnoj obali, a Tana je znao da ih zadrži. Lista gostiju jednog od najuspešnijih restorana u Americi poslednjih pola veka je fascinantna. U ovaj restoran redovno su dolazili Merilin Monro, Elizabet Tejlor, Frenk Sinatra, Lajza Mineli, Al Paćino, Džordž Kluni, Džek Lemon, Voren Biti, Širli Meklejn, Fred Aster, Leri King, Din Martin i mnoge druge legendarne ličnosti Holivuda.

Pre Den Tana’s Tana je bio suvlasnik kluba u kome se puštao tvist gde je kako kaže zaradio prve velike pare. Ipak iz tog posla je izašao nakon godinu i po dana. Između vođenja dva restorana, bio je predsednik fudbalskog kluba LA Toro i pokušao je da osnuje američku fudbalsku ligu, ali ovaj pokušaj nije prošao slavno.

Nakon što je restoran postao legendaran, vođenje su preuzeli menadžeri, a Tana se posvetio fudbalu. On je verovatno jedini čovek koji je bio predsednik fudbalskih klubova u Srbiji, Engleskoj i SAD. On 1975, zajedno sa partnerima kupuje londonski klub Brentford za milion dolara i sa njim postaje ravnopravni član engleske fudbalske asocijacije. Bio je direktor kluba do 1980. godine. Neki od stalnih gostiju i prijatelja Den Tane, poput glumice Kameron Dijaz su čak postale navijačice ovog malog drugoligaškog kluba.

U Srbiju se Dan Tana vratio da pomogne našem fudbalu, ali to se ispostavilo kao jedan od njegovih neuspešnih projekata.

Predsednik Fudbalskog kluba Crvena zvezda postao je u jesen 2008. godine na sednici Skupštine koju je i sam opisao kao komedija. Na sednici na kojoj se nije znalo ko pije, a ko plaća, za njega nisu glasali predstavnici navijača u Skupštini. Već u aprilu 2009, nakon svega šest meseci Tanasijević zajedno sa svojim potpredsednicima, Vladimirom Jugovićem i Markom Miškovićem napušta klub. Tada je izjavio da je ostavio pozajmicu od 600.000 dolara. Nakon toga u izjavama medijima istakao je da se ministri i predsednik plaše navijača, kao i da je otišao kada je video da navijači i policija rade zajedno.

Takođe je govorio tada da uprkos obećanjima, kada je zatrebalo nisu hteli da pomognu ni ministri ni predsednik da se stanje u klubu koji je tada imao dugove od 20 miliona evra reši.

Ipak, pomogao je srpskom fudbalu koliko je mogao, a to nije malo. U jednom intervjuu objasnio je kako je uspeo da sačuva status srpskog fudbala u UEFA 1994, godine, kada je tadašnja SR Jugoslavija bila pod sankcijama i pred izbacivanjem iz UEFA, nakon što je dve godine ranije reprezentacija izbačena sa Evropskog prvenstva u Švedskoj.

On je na taj kongres otišao umesto Miljana Miljanića koji zbog sankcija nije dobio vizu. „Na kongres sam stigao dan pošto smo izbačeni iz UEFA. Međutim, zbog mog prijateljstva s njenim tadašnjim predsednikom Johansonom i predsednicima fudbalskih saveza Nemačke i Engleske, rečeno mi je da na sastanku Komiteta UEFA predložim prijem Makedonije u UEFA. Johanson mi je to ovako objasnio: ‘Predlagač može da bude samo stalni član UEFA’. I tako su Makedonci postali članovi UEFA, a mi sačuvali status“, ispričao je svojevremeno u intervjuu za Politiku.

Od 2006. godine Dobrivoje Tanasijević, alijas Den Tana, oženjen je Biljanom, 32 godine mlađom suprugom, koja je kako kaže mlađa od njegovih ćerki. Živi na relaciji Beograd, London, Los Anđeles.

Politički angažman

Dobrivoje Tanasijević izjavljivao je da je pomagao Demokratskoj stranci u Srbiji 1990-ih, ali da se zbog toga pokajao. Međutim, pravi politički angažman je imao u Demokratskoj stranci, ali američkoj. On je učestvovao u predizbornoj kampanji za predsednika SAD, u štabu Džona Ficdžeralda Kenedija.

„Nakon ubistva braće Kenedi moje interesovanje za politiku je okončano. Poznavao sam Margaret Tačer, Džona Mejdžora i Tonija Blera. Družio sam se sa Džonom Kisindžerom. Preko Borislava Pekića pomagao sam opoziciju u Srbiji tokom 1990-ih i finansirao izdavanje časopisa Demokratija“, izjavio je svojevremeno Tanasijević.

Podržala Ambasada SAD u Beogradu. Stavovi izneti u tekstu su stavovi autora i nužno ne izražavaju stavove Vlade SAD

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari