Bečka filharmonija slavi 175 godina postojanja 1Foto: Martin Kubik

Bečka filharmonija ove godine slavi 175 godina postojanja, a u istoj godini 1842. osnovana je i NJujorška filharmonija.

 Zajednički jubilej bio je povod za organizovanje zajedničke izložbe dva orkestra pod nazivom „2 x 175 godina filharmoničara: Beč i NJujork“. Izložba je najpre predstavljena u Austrijskom kulturnom forumu u NJujorku, a trenutno se može pogledati do 14. januara 2018. godine u muzeju „Kuća muzike“ u Beču. Ulaz je slobodan za sve posetioce.

Arhivska dokumenta prikazuju istorijske vrhunce, zajedničke odlike i razlike dva orkestra koja se ubrajaju u najstarije ansamble u svetu. Posetioci imaju priliku da saznaju nešto više o kompozitorima koji su radili sa oba orkestra, Johanu Bramsu, Antonu Brukneru i Gustavu Maleru. Predstavljeni su i odnosi dva ansambla prema zajedničkim dirigentima od Artura Toskaninija, preko Leonarda Bernštajna do Zubina Mehte. Poseban osvrt posvećen je uticaju nacionalsocijalizma na Bečku i NJujoršku filharmoniju.

U „Kući muzike“ smešten je i muzej Bečke filharmonije sa stalnom postavkom o istoriji orkestra. Oto Nikolaj je živeo u kući, u kojoj se sada nalazi muzej, u vreme kada je osnovao orkestar. Među eksponatima nalaze se između ostalog osnivački akt Bečke filharmonije i program prvog koncerta od 28. marta 1842. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari