Merkel i Šulc: Turskoj nije mesto u EU 1Foto: CARSTEN KOALL/EPA

Jedna od vrućih tema 90-minutnog TV duela nemačke kancelarke Angele Merkel iz redova demohrišćana i njenog izazivača iz redova socijaldemokrata, Martina Šulca, koji su prenosila četiri najveća nemačka televizijska kanala, bila je – Turska.

Merkel je istakla da Turska ne bi trebalo da postane članica EU i da će tražiti od Unije da prekine pregovore o članstvu sa Ankarom. „Ne vidim da bi oni (Turci) ikada mogli da se pridruže EU i nikada nisam verovala da će se to dogoditi“, rekla je kancelarka. Ona je izrazila i uverenje da je sporazum sa Turskom o zaustavljanju priliva migranata ka Evropi „apsolutno ispravan, danas kao što je to i juče bio“, prenosi Ansa.

Lider Socijaldemokratske partije (SPD) upozorio je da nijedan nemački građanin više ne može da bezbedno putuje u Tursku, naglašavajući da bi on, ukoliko bude izabran za kancelara, prekinuo pregovore s Turskom o pristupanju EU. „Ko god da bude novi kancelar, ima zadatak da, kako bi zaštitio Nemačku, kaže Turskoj: sve crvene linije su sada pređene, i stoga ova zemlja više ne može da postane članica EU“, istakao je Šulc.

Ovo televizijsko suočavanje jedina je planirana debata te vrste između Merkelove i Šulca do kraja predizborne kampanje. Prema ranijim predviđanjima, oko 20 miliona Nemaca, odnosno trećina birača u državi od oko 80 miliona stanovnika, pratilo je ovaj TV duel uoči glasanja 24. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari