Zar opet velika koalicija? 1Foto: EPA

Predizborna apatija preplavila je juče nemačke medije, pošto su komentatori zaključili da je politički rival kancelarke Angele Merkel upropastio najbolju priliku da je liši četvrtog mandata na funkciji – navodi Rojters.

Tri nedelje uoči izbora, nekoliko lokalnih listova su u svojim analizama jutro posle, kako su naveli, sumornog TV duela zaključili da će državu ponovo voditi velika koalicija konzervativaca Merkelove i socijaldemokrata njenog protivnika Martina Šulca, piše britanska agencija.

„Angela Merkel i Martin Šulc jedva da su pokazali da se bar malo razlikuju u jedinom direktnom suočavanju. Zašto onda sada ne bismo ponovo imali veliku koaliciju?“, naveo je magazin Špigel na svom vebsajtu, dodajući da duel neće promeniti opredeljenost birača. Biće to nastavak rada tima koji predvodi Nemačku poslednje četiri godine.

Ali ta kombinacija se u prošlosti smatrala poslednjom opcijom, a ankete javnog mnjenja ukazuju da je moguća i tročlana koalicija, koju bi činili konzervativci (CDU-CSU), Zeleni i Slobodne demokrate (FDP) kao alternativna opcija. Konzervativci Angele Merkel su u anketama u poslednja tri meseca imali dvocifreno vođstvo u odnosu na SPD, ali ta razlika nikada nije bila toliko velika da bi se moglo računati na to da će njen savez imati parlamentarnu većinu.

Rezultati anketa su pokazali i da je Merkelova pobednik TV duela od nedelje, što predstavlja pravo razočarenje za Šulca, koji se nadao da će moći da iskoristi svoje jedino direktno sučeljavanje sa aktuelnom kancelarkom i zaradi svojoj stranci izborne poene, piše Rojters.

„Preti nam još jedna velika koalicija“, glasi naslov u visokotiražnom tabloidu Bild, koji navodi da iako je Šulc pokušao da napadne „večnu kancelarku“, to je učinio „uvijeno u rukavicama“, ukazujući da je često govorio da se slaže sa stavovima Merkelove. Prema pisanju lista, Merkelova i Šulc nisu uspeli da pokažu koje su razlike između njih dvoje. „Govorila su dva profesionalna političara i prosto niste mogli da odagnate sumnju da rade zajedno u Vladi bez mnogo razmimoilaženja u stavovima“, dodaje se u Bildu.

Berliner cajtung je na svojoj naslovnoj strani objavio karticu s brojevima 0:0, odnosno nerešeni rezultat između kandidata. „Ovo je trebalo da bude prva kulminacija u trci za kancelara. Ali je falilo stavljanje akcenata na suštinske stvari. Neopredeljene birače najverovatnije nije ubedio nijedan kandidat“, naveo je list. Dosta je govorila i gestikulacija, dodaje se u Berliner cajtungu, koji nalazi da se Šulc dosta smešio dok je Merkelova često izgledala „kao da prisustvuje nečemu što joj se baš i ne dopada“.

List Handelsblat je ocenio da Šulc zapravo nije ni napadao aktuelnu kancelarku. „Martin Šulc očigledno ne želi da bude kancelar u septembru već menadžer kabineta Angele Merkel“, piše list.

Međutim, ima i listova koji su ocenili da je Šulc u izvesnim domenima bio bolji od Merkelove. Berlinski list Tagesšpigel ocenjuje da je Šulc dobio poene kada je zauzeo stroži stav u odnosu na svoju protivnicu kada je reč o Turskoj, penzijama i potrebnoj kazni za nemačku auto-moto industriju zbog skandala u vezi sa emisijama dizel gasova. „Kada je došlo do suočavanja s neprijatnim pitanjima, Šulc je bio uverljiviji“, piše Tagesšpigel i dodaje da je „ovo veče možda promenilo stvari.“

Izbori za Bundestag biće održani 24. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari