Site name

Zvizdić: Prvo granica na moru pa most

Predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine (BIH) Denis Zvizdić uputio je premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću pismo u kojem navodi da nijedno telo u BIH nije dalo formalnu saglasnost za gradnju Pelješkog mosta, kao i da je utvrđivanje međudržavne granice na kopnu i moru preduslov da bi se takav projekat uopšte realizovao.

Piše: FoNet

Zagreb 09. septembar 2017. 16:01

Foto: EPA/Fehim Demir

Pismo je datirano 4. septembra, ali su njegov sadržaj mediji objavili tek danas, prenosi HRT.

Zvizdić je slanje pisma objasnio potrebom da na tragu opredeljenja za jačanje dobrosusedskih odnosa "predlože određene aktivnosti koje bi mogle voditi ka obostrano prihvatljivom rešenju".

Pozivam vas da što pre održimo sastanak na stručnom i izvršnom nivou i razmotrimo moguće modele rešavanja tog pitanja na obostrano zadovoljstvo, poručio je Zvizdić.

Gradnja Pelješkog mosta, iako tek jedan segment ukupnog pitanja razgraničenja na moru između dve države, kako navodi Zvizdić, od izuzetnee je važnosti za BiH jer se direktno dotiče njenog suvereniteta i prava koja joj pripadaju kao suverenoj pomorskoj državi.

Brza i uspešna ratifikacija Ugovora o državnoj granici između između BIH i Hrvatske bila bi najbolja potvrda obostrane opredeljenosti i pozitivne političke volje dobrih dosadašnjih i budućih susedskih odnosa baziranih na poštovanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta, međusobnog uvažavanja i poštovanja normi međunarodnog prava, zaključio je Zvizdić.

povezane vesti

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.