Šesnaest godina od napada na SAD 1Foto: wikipedia

Danas se obeležava 16. godišnjica terorističkih napada na SAD, kada je život izgubilo oko 3.000 ljudi. Komemoraciju će prvi put predvoditi Donald Tramp.

Žrtve terorističkog napada su stradale nakon što su dva oteta aviona udarila u kule „bliznakinje“ Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, koje su se potom srušile, kao i prilikom udara trećeg aviona na kompleks Pentagon u Vašingtonu, i pada aviona u Pensilvaniji.

Iz kula „bliznakinja“ u Njujorku svega 20 ljudi uspelo je da napusti zgrade pre nego što su se urušile. Među žrtvama 11. septembra bila su i 372 stranca, uključujući i jednog državljanina Srbije. Prilikom pada kula „bliznakinja“ poginula su i 343 vatrogasca, koja su bila na dužnosti.

Zvanični izveštaji komisije pokazuju da je devetnaest pripadnika Al Kaide započelo napad otimanjem četiri putnička aviona koji su uzleteli sa aerodroma u Bostonu, Njujorku i Vašingtonu. Otmičari su upali u kabine aviona i, služeći se noževima za hartiju kao oružjem, preuzeli kontrolu nad letelicama. Prvi avion „Amerikan erlajnsa“ udario je u 8.46 časova u severnu kulu STC, a ubrzo zatim i drugi avion kompanije „Junajted“ udario je u južnu kulu. Treća oteta letelica udarila je središte Pentagona u Vašingtonu, dok se četvrta srušila tokom borbe putnika sa teroristima, kako glasi zvanična verzija. Kasnije su odgovarajuće službe SAD ocenile da je „mozak“ napada koji su se dogodili bio Kalid Šeik Muhamed.

Izveštaj komisije je pokazao da su napadači pretvorili otete avione u najveće samoubilačke bombe u istoriji, te su izvršili najubitačnije napade ikad počinjene protiv Sjedinjenih Američkih Država.

Na mestu na kojem su se nalazile kule STC u Njujorku podignuto je spomen-obeležje žrtvama, a sazidan je i novi Svetski trgovinski centar. Svake godine, 11. septembra u SAD će prisećaju žrtava tog napada.

Kako prenosi Fonet ambasador Kajl Skat i Ambasada SAD će sa svojim partnerima i prijateljima u Srbiji danas, 11. Septembra, obeležiti 16. godišnjicu tragičnog događaja u SAD.

Nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, mnogi Amerikanci su želeli da na najbolji mogući način pomognu svojoj zajednici, a ogroman broj učinio je to davanjem krvi, stoji u saopštenju ambasade SAD.

Kako su zalihe krvi u Srbiji tokom letnjih meseci najčešće nedovoljne, sledeći njihov primer, doniraćemo krv zajednici koja nam je pružila gostoprimstvo.

Ambasada SAD će u saradnji sa Crvenim krstom Srbije po sedmi put organizovati akciju dobrovoljnog davanja krvi i odati poštu onima koji su stradali u tragediji pre 16 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari