Site name

Šef nemačkog SPD-a o postizbornom grupisanju

ŠULC: Merkel može biti moja vicekancelarka

* Ditmar Barč, kandidat Levice, smatra da se SPD upravo prijavio da bude mlađi partner u budućoj vladi koju bi predvodili konzervativci

Kandidat Socijaldemokratske partije (SPD) za kancelara Martin Šulc ne odustaje od svoje borbe, uprkos anketama koje sugerišu veliku prednost Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel.

1

Piše: M. Mitrović

Berlin 11. septembar 2017. 21:59

Foto: Foten AP

-Na današnjoj  konferenciji za medije o stavovima SPD-a o budućoj vladajućoj koaliciji Šulc je rekao: "Ja stremim ka tome da budem kancelar. Ako gospođa Merkel želi da se pridruži mom kabinetu, to može kao vicekancelarka".

Dve nedelje uoči izbora 24. septembra, kandidat SPD-a ne razmišlja o još jednoj velikoj koaliciji svoje stranke i CDU-a. "Ko želi da zameni Merkel, mora da bira Šulca, da bira SPD. To je savršeno jasno", rekao je Šulc. On ne želi da razmišlja ni o istraživanjima javnog mnjenja. Što se njega tiče, ankete se mogu sprovoditi do mile volje i "Muti (mama, nadimak Angele Merkel) stavljati na naslovne strane". "Baš me briga. Borim se za svoja ubeđenja".

Sajt welt.de podseća da, prema istraživanjima, SPD može računati na 21 do 25 odsto glasova, a s takvim rezultatom Šulc "nema realistične šanse da postane kancelar". I takozvana semafor koalicija koju bi činili SPD, FDP (Liberali), Levica i Zeleni trenutno je daleko od podrške većine, navodi welt.de.

"Sačekajte izborno veče pa ćete videti povorku kako ide ka Kući Vilija Branta (sedište SPD-a)", rekao je Šulc. Ipak, on je kasnije dodao da će ta povorka možda ići i ka Kući Konrada Adenauera, odnosno sedištu CDU-a.

Kandidat socijaldemokrata računa s tim da su mnogi birači još neopredeljeni. "Moja partija i ja ćemo se boriti za naša ubeđenja i za ono što smatramo neophodnim za budućnost naše zemlje", rekao je Šulc.

On je u nedelju, što je juče objavljeno u više nemačkih novina, izdvojio četiri prioriteta SPD-a: pravedne plate, jednake šanse u obrazovanju, sigurne penzije i solidarnu Evropu. Ovi prioriteti SPD-a, navodi welt.de, na koaliciju CDU/CSU nisu ostavili nikakav utisak.

Mnogi posmatrači, preneo je juče Ziddojče cajtung (SZ) na svom sajtu, jučerašnje obraćanje Šulca videli su kao uvod u pregovore o novoj velikoj koaliciji. Ditmar Barč, vodeći kandidat Levice (Die Linke), nazvao je prioritete Šulca "izdajničkim". Ti prioriteti, prema njegovom mišljenju, predstavljaju "prijavljivanje za mlađeg partnera u budućoj velikoj koaliciji". Dakle, za mlađeg partnera konzervativnom savezu koji predvodi Angela Merkel.

povezane vesti

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Šulc nema šanse,

15. septembar 2017.

Angela već 12 godina vodi u svemu najuspešniju zemlju!