Stotine hiljada Katalonaca na ulicama za otcepljenje od Španije 1Foto: QUIQUE GARCIA /EPA-EFE

Stotine hiljada ljudi večeras je na ulicama Barselone proslavilo Nacionalni dan Katalonije.

Prema pisanju stranih medija okupilo se stotine hiljada katalonskih separatista tražeći otcepljenje tog regiona od Španije, tri nedelje uoči zakazanog referenduma o nezavisnosti koji Madrid zabranjuje.

Demonstranti ogrnuti crveno-žuto-plavim separatističkim zastavama i noseći transparent na kojem piše „Zbogom, Španijo”  marširali centrom Barselone tokom protesta za koje se mnogi nadaju da su poslednji pre sticanja nezavisnosti,, prenose mediji.

Ovogodišnja proslava održava se u jeku sve većih tenzija oko referenduma o nezavisnosti koji su katalonski zvaničnici zakazali za 1. oktobar. Španski ustavni sud je zabranio referendum, ali su katalonski lideri najavili da će ga biti bez obzira na to.

Španska vlada, sa sedištem u Madridu, pozvaće na sprečavanje glasanja, koje smatra nelegalnim.

Katalonske partije koje su za nezavisnost, navele su da današnji veliki odziv građana pokazuje snagu koja će dati podstrek njihovom projektu.

Većina Katalonaca podržava održavanje referenduma o tome da li ta oblast da se otcepi od Španije, ali ankete pokazuju da bi radije referendum koji centralna vlada podržava, nego glasanje kojem se Madrid protivi.

Građani su takođe podeljeni oko pitanja nezavisnosti. Po anketi koju je agencija katalonske vlade sprovela u junu, 41 odsto je za nezavisnost, a 49 za ostanak unutar Španije. Izvan Katalonije većina Španaca se protivi toj ideji. 

Protivnici nezavisnosti se žale da današnji praznik, koji pripada svim Kataloncima, separatisti zloupotrebljavaju za svoje ciljeve, a ove godine, uoči referenduma, čak i više nego ranije.

Španski premijer Marijano Rahoj, čija je konzervativna vlada snažno protiv katalonskog referenduma, poželeo je Kataloniji srećan praznik i pozvao na „Dijadu slobode, kohabitacije i poštovanja svih Katalonaca“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari