Putin doživeo neočekivan poraz usred Moskve 1Foto: FoNet/AP

Koalicija liberalnih opozicionih stranaka ostvarila je neočekivani trijumf na lokalnim i regionalnim izborima u Rusiji.

Oni si pobedili u više izbornih jedinica usred Moskve – uključujući onu u kojoj je glasao predsednik Vladimir Putin, prenosi hrvatski Index.hr. Kako navode, Putinova stranka Jedinstvena Rusija koja dominira ovom zemljom već 17 godina, osvojila je većinu mesta u nedeljnim izborima.

Index ističe da uspeh opozicije u središtu Moskve, nije zanemariv, tim više što je Ujedinjena Rusija potučena u četvrti Gagarinski, u kojoj je glasao i sam Putin. Opoziciona koalicija Ujedinjene demokrate u toj je četvrti osvojila svih 12 mesta.

Ujedinjene demokrate, među kojima su liberalne stranke Jabloko i Parnas, osvojili su i 11 od 12 mesta u četvrti Tverckaja koja se nalazi u neposrednoj blizini Kremlja. U četvrti Kamovniki osvojili su svih 15 mesta. Ukupno su odneli većinu u 14 moskovskih četvrti.

Istaknuti novinar Novaja Gazete i nositelj liste za Kamovniki, 33-godišnji Ilija Azar, kazao je za “Dejli bist” da se uopšte nije nadao pobedi te da se kandidovao samo kako bi poslao poruku o učestvovanju u političkom životu koji gotovo u potpunosti kontroliše Putinova stranka.

Kad je idući dan saznao da ga je izabralo gotovo 50% glasača, ostao je prema vlastitom priznanju u „šoku i neverici“.

„Ujedinjenu Rusiju nije se moglo nigde videti tokom kampanje, dok smo mi hodali od vrata do vrata kako bismo razgovarali s našim biračima. Možda je Ujedinjena Rusija bila previše lenja, navikla pobeđivati na svakim izborima“, zaključio je Azar.

Dok su u ostatku Rusije birači, uz smešno nisku izlaznost od 15%, mahom glasali za vladajuću stranku, ovi su Moskovljani pokazali očitu želju za promenama, reformama i novim licima u politici. Neki od kandidata koje su građani Moskve izabrali još pre par meseci bili su u zatvoru ili su ih pretukli na ulici policija ili pro-putinovske siledžije. Izabrali su čak i one koje je Kremlj etiketirao kao „agente američke državne službe“, što je uobičajena taktika za demoniziranje opozicijeu ruskoj krnjoj demokraciji, piše “Indeks”.

Tako je Ilija Jašin koji je osvojio prvo mesto u četvrti Krasnoselski, julu proveo 15 dana u zatvoru zbog učestvovanja na antikorupcijskom protestu u toj četvrti. Jašin je prošlog novembra dobio i pretnje smrću jer je svedočio na suđenju zbog ubistva svog političkog saveznika Borisa Nemcova koji je ubijen ispred Kremlja.

„Novi šerif je došao u grad“, našalio se Jašin na svom Fejsbuku nakon objave izbornih rezultata, aludirajući na brojne šerife koji drmaju ruskom politikom i društvom.

Iako lokalni većnici nemaju znatnu moć, njihova podrška je kritična za kandidate na izborima za gradonačelnika Moskve koji se održavaju dogodine.

Kako piše “Gardijan”, izbor oko 250 većnika Ujedinjenih demokrata otežaće posao gradonačelniku Sergeju Sobjaninu koji dogodine ide po novi mandat. Sobjanin je inače razbesnio mnoge građane Moskve gotovo beskrajnim nizom radova na cestama glavnog grada, za koje kritičari tvrde da su paravan za spremanje novca na račune državnih birokrata i s Kremljom povezanih građevinskih tajkuna.

Kao i na mnogim dosadašnjim izborima u Rusiji – bilo da je reč o predsedničkim, parlamentarnim ili lokalnim – i na ovima su zabeležene brojne pritužbe zbog nameštanja u korist Putinove stranke.

Nezavisna organizacija za nadgledanje izbora Golos prijavila je oko 600 pritužbi. Osim toga, nekim opozicionim političarima poput gradonačelnika Jekaterinburga Jevgenija Rojzmana izborni predstavnici su zabranili kandidaturu, što je takođe uobičajena praksa u Rusiji.

Na paralelnim izborima za guvernera, Ujedinjena Rusija osvojila je svih 15 guvernerskih položaja u zemlji. S druge strane, odluka Kremlja da olabavi stroga ograničenja pri registraciji za kandidaturu bila je presudna za uspeh opozicije u središtu Moskve.

„Ovo je nova era za rusku politiku. Svi su tako šokirani. Simbolično je da opozicija sad kontroliše četvrt u kojoj je Putin registrovan za glasanje“, rekao je Vitalij Šklijarov, 41-godišnji politički analitičar koji je prošle godine učestvovao u predizbornoj kampanji američkog levičara Bernija Sandersa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari