Turska nije tražila integraciju S-400 u sistem odbrane NATO-a 1 Foto: EPA/ LAURENT GILLEROM

NATO proučava mogućnost održavanja nove sednice Saveta Rusija-NATO, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Stoltenberg jeza Sputnjik istako da je još u julu održan sastanak, a nakon letnje pauze počeli su da proučavaju mogućnosti novog sastanka Saveta Rusija-NATO.

– NATO je praktično obustavio saradnju, ali mislimo da je važno sačuvati politički dijalog i linije komunikacije između vojske Alijanse i vojske Rusije“, rekao je Stoltenberg.

Sputnjik navodi, da su Šef Vojnog komiteta NATO-a Petar Pavel i šef Generalštaba Rusije general Valerij Gerasimov na sastanku u Bakuu prošle nedelje razgovarali o kontaktima između dve vojske.

Stoltenberg je pozdravio sastanak šefova Vojnog komiteta generala Petra Pavela i generala Gerasimova, jer je to važna karika naših vojnih kanala kominikacije.

– Za NATO je važno nastaviti politički dijalog sa Rusijom i sačuvati otvoreni vojni kanal dijaloga“, obavestio je zvaničnik Alijanse i dodao da su dva generala razgovarala o unapređenju kontakata.

Stoltenberg je dodao da NATO očekuje da će na predstojećoj sednici Saveta Rusija-NATO biti nastavljeni razgovori o pitanjima transparentnosti pri organizaciji vojnih vežbi.

„Naravno, potreban nam je dijalog sa Rusijom, o čemu treba razgovarati. Međutim, mislim da su brifing koji smo imali o vojnim vežbama ’Zapad 2017‘ i vojnim vežbama NATO-a na poslednjem sastanku, kao i brifinzi o vojnom potencijalu, bili od koristi. Prirodno bi bilo nastaviti razgovore o vojnim vežbama i učiniti da oni budu transparentniji i predvidljiviji“, rekao je Stoltenberg.

On je dodao da NATO i Rusija već periodično vode dijalog o jednom broju pitanja.

„Od leta 2016. godine imali smo pet sastanaka, što pokazuje da smo uspostavili periodičan dijalog sa Rusijom po nizu pitanja“, saopštio je zvaničnik Alijanse. Komentarišući moguću kupovinu ruskih sistema S-400 od strane Turske, generalni sekretar NATO je rekao da svaka članica Alijanse sama donosi odluke o kupovini naoružanja. On je dodao da Turska nije tražila od NATO-a integraciju ruskih S-400 u sistem PVO Alijanse.

Čelnik NATO-a je dodao da Alijansa trenutno ne razmatra da Ukrajini ponudi akcioni plan za članstvo u tom vojnom savezu, trenutno su svi napori fokusirani na odbrambeni sektor.

„Trenutno podržavamo Ukrajinu u sprovođenju reformi, modernizaciji naoružanja, jačanju institucija odbrane i bezbednosti. Koncentrisani smo na to“, rekao je Stoltenberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari