Euforija zbog pobede opozicije u centru Moskve 1Foto: EPA/ YURI KADOBNOV POOL

Koalicija opozicionih liberalnih partija ostvarila je niz pobeda na lokalnim izborima u Moskvi, nanevši poraz kandidatima Jedinstvene Rusije predsednika Vladimira Putina.

Opozicija je osvojila 11 od 12 mesta u okrugu Tverskaja koji se nalazi u neposrednoj blizini Kremlja. U okrugu Gagarinski, u kojoj je glasao i sam Putin, osvojili su svih 12 mesta. Opozicija je takođe uzbunila duhove trijumfujući u još 12 okruga, od kojih je većina u srcu ruskog glavnog grada. „Uzeli smo centar“, napisao je na Tviteru Maksim Kac, menadžer kampanje opozicije, prenosi Gardijan.

Britanski list navodi da je kampanju opozicione koalicije osmislio bivši poslanik Dmitrij Gudkov, kao i stranke Jabloko i Parnas. Pomogao je i Vitalij Škljarov, koji je prošle godine radio kampanju Bernija Sandersa u Sjedinjenim Državama. Škljarov, koji je 2016. mobilisao pristalice Sandersa u Nevadi, sada je ruskoj opozicionoj koaliciji pomogao da registruje gotovo 1000 kandidata.

„Ovo je nova era za rusku politiku. Svi su tako šokirani. Toliko je simbolike u tome što opozicija sada drži kontrolu nad okrugom gde je Putin registrovan za glasanje“, rekao je Škljarov u ponedeljak.

Glasanje je, piše Gardijan, bio redak izborni uspeh za liberalnu opoziciju u Rusiji čijim je kandidatima često zabranjeno da se nadmeću za javne funkcije. Ovoga puta je, međutim, Kremlj odlučio da popusti svoj stisak nad procedurama za registraciju na izborima pokušavajući da potvrdi ono što su moskovski gradski zvaničnici slavili kao „najpoštenije izbore do sada“.

Jekaterina Šulman, istaknuta politička analitičarka, rekla je da je liberalna opozicija ostvarila simboličku i političku pobedu „infiltrirajući se u izbornu mašinu Kremlja“. Među pobedničkim kandidatima bio je i Ilja Jašin, bivši saveznik Borisa NJemcova, opozicionog lidera koji je ubijen u Moskvi 2015. „Imamo novog šerifa u gradu“, rekao je Jašin pošto je na izborima u moskovskom okrugu Krasnoseljski osvojio prvo mesto.

Iako lokalni većnici imaju malo političkih nadležnosti, njihova podrška je od vitalnog značaja za svakoga ko želi da učestvuje na izborima za gradonačelnika Moskve. Izbor gotovo 200 većnika iz Ujedinjenih demokrata puno će olakšati opoziciji da se suprotstavi Sergeju Sobjanjinu, gradonačelniku Moskve kojeg podržava Kremlj, na izborima sledeće godine.

Sobjanjin je – piše Gardijan – razbesneo mnoge Moskovljane naredivši naizgled beskrajne radove na putu i renoviranja širom grada, za koje kritičari kažu da za cilj imaju jedino to da se vladini zvaničnici i firme bliske Kremlju obogate. Međutim, iako su pristalice opozicije njen uspeh u centru Moskve euforično pozdravile, Jedinstvena Rusija je ipak uspela da obezbedi oko 75 odsto mesta u okružnim savetima širom grada.

Raširene su bile i tvrdnje o izbornoj prevari u korist Putina. Ima oko 600 optužbi za navodne prevare pri glasanju i druge nepravilnosti koje su prijavljene ruskoj nezavisnoj organizaciji za nadgledanje izbora Golos. Izlaznost je na izborima u nedelju bila izuzetno niska – 15 odsto – što je duplo manje nego na parlamentarnim izborima 2016. Na glasanju drugde širom Rusije, Putinova Jedinstvena Rusija osvojila je svih 16 gubernatorskih mesta.

Širom Rusije zbog pretnji evakuisano 45.000 ljudi

Operativne službe u Moskvi proveravaju više od 20 objekata, među kojima su veliki tržni centri i železničke stanice, zbog anonimnih telefonskih pretnji o postavljenom eksplozivu, saopštio je izvor iz hitnih službi glavnog grada Rusije, preneo je juče Sputnjik. Do 16.45 (po moskovskom vremenu) stigle su telefonske pretnje u 23 objekta u Moskvi, naveo je izvor. ?Poslednjih dana u velikim ruskim gradovima – Stavropolju, Južno-Sahalinsku, Magadanu, Vladivostoku, Permu, Kalinjingradu, Krasnojarsku, Jakutsku – zabeležen je niz anonimnih poziva i pretnji eksplozivnim napravama u administrativnim zdanjima i tržnim centrima, školama i bioskopima.

Operativne službe u Moskvi primile su juče više od 20 pretećih poziva, naveo je izvor u hitnim službama. Izvor u policijskim strukturama rekao je da je juče zbog anonimnih dojava o bombama evakuisano 45.000 ljudi u 22 grada. Nijedna od dojava nije bila potvrđena. Prema navodima izvora, brojni pozivi su stigli iz Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari