Erdogan nije hteo da čeka NATO 1Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan obećao je da će vojsci obezbediti čitav arsenal novog oružja za borbu protiv terorizma, nagovestivši povećanje domaće proizvodnje oružja.

„Uradićemo sve što je potrebno da bi očuvali svoj zemlju. Učinićemo to uz pomoć naoružanih dronova, tenkova i topova. Učinićemo to tako što ćemo naše snage bezbednosti opremiti svim oružjem koje je neophodno“, izjavio je Erdogan u Ankari, prenosi Hurijet dejli njuz.

On se osvrnuo i na reakciju NATO saveznika na nedavnu odluku Ankare da kupi S-400 raketne sisteme od Rusije, rekavši da su se oni „razbesneli“ zbog tog dogovora. „Oni su se razbesneli samo zbog toga što smo ugovorili kupovinu S-400. Šta je trebalo da učinimo? Da čekamo na vas? Mi brinemo sami o sebi. Preduzimamo mere bezbednosti i nastavićemo tako da činimo“, rekao je Erdogan.

„Amerika i Izrael su oduvek veoma nerado davali bespilotne letelice koje proizvode. A kada ih i daju, njihova popravka i održavanje predstavljaju problem za nas. Sada, Turska može sama da proizvede takve letelice, čak i one naoružane, a oni su uznemireni zbog toga“, dodao je Erdogan.

Ranije ove nedelje Erdogan je objavio da je Ankara „potpisala ugovor o kupovini S-400“ i da je depozit za ove raketne sisteme već uplaćen. Ruski list Komersant piše da je ugovor o snabdevanju Turske sa S-400 vredan dve milijarde dolara i da podrazumeva četiri isporuke, što je savetnik ruskog predsednika Vladimir Kozin potvrdio novinskoj agenciji TASS. U razgovorima još nisu utanačena pitanja o davanju zajma Turskoj, niti o transferu, tako da se očekuje još jedna runda pregovora. Ako pregovori budu uspešni, Turska će postati prva zemlja članica NATO koja je potpisala tako veliki ugovor sa Rusijom. Ovo je prvi ozbiljan ugovor o naoružanju između Moskve i Ankare još od 2008, kada je Turska kupila 80 Korent-E protivtenkovskih navođenih raketnih sistema.

Komersant navodi da iz vojnih i diplomatskih izvora saznaje da je ugovor o S-400 rezultat „dogovora na najvišem nivou između Putina i Erdogana“. Portparol Pentagona DŽoni Majkl za Sputnjik je rekao da je Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Država „podelilo“ sa turskom vladom svoju zabrinutost. „Upoznali smo turske zvaničnike s tim da smo zabrinuti povodom kupovine S-400. Sistem protivraketne odbrane koji je kompatibilan sa NATO ostaje najbolja opcija da se Turska odbrani od svih pretnji u regionu“, rekao je Majkl. Pentagon je saopštio da su SAD spremne na brzu isporuku vojne opreme Turskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari