Milov: Kakvo poniženje za Putina 1Foto: EPA/ MAXIM SHIPENKOV

Situacija nije jednolična, kada je reč o „trijumfu“ koalicija liberalnih opozicionih stranaka na lokalnim i regionalnim izborima u Rusiji, ocenjuje za Danas Vladimir Milov, lider opozicione partije Demokratski izbor i jedan od najbližih političkih saveznika ubijenog ruskog opozicionara Borisa Njemcova.

Sa pozitivne strane, kako navodi sagovornik Danasa, vladajuća stranka je pretrpela ogroman moralni poraz, jer su imali punu kontrolu nad opštinskim većima u kojima su izgubili izbore, i ništa im nije stajalo na putu s obzirom na administrativne resurse i nisku izlaznost.

– Sada se, međutim, dogodilo nešto nezamislivo. Oni ne samo da su izgubili većinu u pojedinim velikim okruzima gde su poraženi od demokratske opozicije, skoro ceo centar Moskve, kao i bogati i razvijeni jugo-zapad prestonice, već u nekim slučajevima nisu bili u stanju da osvoje ni jedno jedino mesto u pojedinim većima, gde je 100 odsto mesta otišlo u ruke demokratama. Ovo se dogodilo, i to je važno, u Gagarinovom distriktu gde je i sam Putin izašao na glasanje u nedelju, što su prenosili svi TV kanali. Na kraju dana, svih dvanaest mandata u Gagarinovom distriktu, u kojem je Putin glasao, otišlo je stranci Jabloko, dok Jedinstvena Rusija nije osvojila ni jedno mesto. Kakvo poniženje za Putina – ističe Vladimir Milov za Danas.

Kao negativnu stranu ovog trijumfa opozicionih, odnosno debakla vladajuće stranke na pojedinim izbornim mestima, Milov navodi podatak da su izbori za demokrate bili uspešni u samo petnaestak od oko 150 distrikta.

– U većini drugih, učinak im je bio katastrofalan, jer je Jedinstvena Rusija osvojila 90-100 odsto mesta, dok su neke istaknute demokrate čak izgubile mesta koju su ranije držali pod kontrolom. Zbog toga, Dmitrij Gutkov neće moći da prikupi 110 potpisa od lokalnih narodnih poslanika iz različitih distrikata, koji su mu potrebni da bi prošao tzv. „opštinski filter“ na izborima za gradonačelnike 2018. Gutkov je to bio postavio za cilj na ovim izborima – da osvoji dovoljno mesta u lokalnim većima, kako bi ušao u trku za mesto gradonačelnika. Zapravo, kao rezultat tek okončanih izbora, Jedinstvena Rusija se javlja kao jedina stranka koja ima predstavnike u preko 110 opštinskih veća, čime se u suštini blokira mogućnost da bilo ko drugi predloži svog kandidata za gradonačelnika, koji bi bio u stanju da prođe „opštinski filter“ u Moskvi – smatra Vladimir Milov.

On, međutim, dodaje da lokalna veća u Moskvi imaju veoma ograničenu vlast, u suštini simboličnu, što se, kako kaže, znalo unapred, pa je zbog toga, objašnjava on, ova trka i imala karakter moralnog takmičenja, sa malo neposrednih pravnih i političkih posledica.

– U praktičnom smislu, ništa posebno se ne dobija ovom pobedom. Ipak, verujem da je suštinski ovo veoma pozitivan rezultat, jer se dogodio uprkos veoma niskim očekivanjima, i njime je pokazano da je moguće učestvovati u trci, i pobediti, uprkos jakom administrativnom pritisku i obmanama, i čak osvojiti većinu – ili, u pojedinim slučajevima, sva mesta u veoma važnim distriktima. To predstavlja veliki doprinos stvaranju zamajca za predsedničke izbore – zaključuje sagovornik našeg lista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari