Uhapšen 18-godišnjak zbog napada u londonskom metrou 1Foto: EPA/ FACUNDO ARRIZABALAGA

Britanska policija je u Doveru uhapsila 18-godišnjaka koji je osumnjičen za napad u londonskoj podzemnoj železnici u kojem je povređeno 30 osoba.

Policija nastavlja potragu za ostalim napadačima. Tragovi posle terorističkog napada naveli su policiju na 18-godišnjaka koji je uhapšen u lučkoj zoni na jugoistoku Engleske, prenosi N1.

„Jutros je izvršeno značajno hapšenje u sklopu istrage o napadu. Iako smo zadovoljni postignutim napretkom, istraga se nastavlja i nivo pretnje ostaje na kritičnom“, rekao je policijski zvaničnik Nil Basu.

Kako navode, na ulicama Londona raspoređene su stotine vojnika.

„Zajednički centar za analizu terorizma odgovoran za određivanje nivoa pretnje na osnovu dostupnih obaveštajnih informacija, odlučio je da podigne nivo nacionalne pretnje od ozbiljne do kritične. To znači da je njihova procena da bi novi napad mogao biti neizbežan“, rekla je premijerka Velike Britanije Tereza Mej.

Odgovornost za peti teroristički napad u Londonu u poslednjih šest meseci preuzela je takozvana Islamska država. Eksploziju na stanici podzemne železnice izazvala je improvizovana eksplozivna naprava.

„To je bila delimično funkcionalna bomba, nešto je pošlo po zlu, ili hemijski sastav nije bio dobar ili detonator nije bio dovoljno snažan. Da je sve bilo ispravno, među onoliko ljudi sigurno bi došlo do pogibije. Na snimcima smo videli da ni prozori nisu popucali“, rekao je Čip Čepmen iz Ministarstva odbrane.

Svi povređeni zbog stampeda koji je nastao posle eksplozije odmah su hospitalizovani, a niko nije u kritičnom stanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari