Tilerson i Lavrov razgovarali o Siriji 1Foto: EPA / JIM LO SCALZO

Šefovi diplomatija Rusije i SAD, Sergej Lavrov i Reks Tilerson razgovarali su sinoć U Njujorku o saradnji u Siriji.

Takođe je bilo reči i o realizaciji Minskih sporazuma o Ukrajini, rekla je novinarima portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova nakon sastanka, prenosi Sputnjik.

– U Njujorku se ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov sastao sa državnim sekretarom SAD Reksom Tilersonom. Strane su razgovarale o saradnji u vezi sa sirijskom krizom i drugim aspektima situacije na Bliskom istoku i severnoj Africi, kao i realizaciji Minskih sporazuma – istakla je Zaharova.

Kako navodi Sputnjik, portparolka Stejt departmenta Heder Navert takođe je komentarisala sastanak američkog državnog sekretara i ministra spoljnih poslova Rusije i rekla da su Tilerson i Lavrov potvrdili svoju posvećenost eliminisanju konfliktnih situacija tokom vojnih operacija u Siriji.

„Oni su ponovo potvrdili svoju posvećenost eliminisanju konfliktnih situacija tokom vojnih operacija u Siriji, smanjenju nasilja i stvaranju uslova za dalji napredak Ženevskog procesa u skladu sa Rezolucijom 2254 Saveta bezbednosti UN“, izjavila je Navertova.

Tilerson i Lavrov su stigli u Njujork na 72. zasedanje Generalne skupštine UN.

Prema podacima UN-a do sada je u Siriji poginulo više od 250.000 osoba i raseljeno više od deset miliona Sirijaca. Kriza u Siriji biće jedna od glavnih tema redovnog zasedanja Generalne skupštine UN, ali i jedna od glavnih tema sastanaka svetskih lidera na marginama tog skupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari