Tramp za smelu reformu UN 1Foto: FoNet /AP

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp pozvao je danas na „smele reforme“ Ujedinjenih nacija koje bi ih, kako je ocenio, učinile „velikom silom mira“.

U prvoj poseti UN od kada je pre osam meseci stupio na položaj, američki predsednik je upozorio da birokratija sprečava svetsku organizaciju da bude efikasna koliko bi mogla, istakavši da UN ne smeju da budu „strogo vezane za prošlost“.

Želimo da Ujedinjene nacije povrate poverenje naroda širom sveta. Da bi se to ostvarilo, one moraju da pozivaju na odgovornost svaki nivo uprave, da zaštite uzbunjivače unutar organizacije i fokusiraju se na rezultate više nego na proces, kazao je Tramp, prenosi Glas Amerike.

Da bismo poštovali građane zemalja članica, dodao je, moramo da se postaramo da nijedna država ne snosi nesrazmeran teret u vojnom ili finansijskom smislu, a takođe tražimo da sve mirovne misije imaju jasno definisane ciljeve i metode za procenu uspeha.

Tramp je pohvalio generalnog sekretara UN Antonija Gutereša što je izneo viziju za reformu UN tako da bolje služe svim ljudima koje predstavljaju.

Podržavamo vaše napore da razmotrite čitav sistem i pronađete način da Ujedinjene nacije budu bolje u razvoju, upravi, održavanju mira i bezbednosti, kazao je predsednik SAD.

Tramp se obratio liderima i zvaničnicima više od 120 zemalja koji su pozvani da prisustvuju sednici nakon što su potpisali deklaraciju u deset tačaka, koju su izradile Sjedinjene Države, kojom se podržavaju Guterešovi napori da se sprovedu reforme. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari