U turskim školama odzvonilo Darvinu 1Foto: EPA/FELIPE TRUEBA

Učenici u Turskoj koji su se u ponedeljak vratili u školu ove školske godine će na časovima biologije poslednji put slušati predavanja o teoriji evolucije – od naredne jeseni, evolucija i Čarls Darvin će biti izbačeni iz njihovih udžbenika, javlja AP.

Turska je najavila prepravke u 170 oblasti u nastavnom programu u zemlji, što uključuje i izbacivanje svega što ima direktne veze sa evolucijom iz časova biologije u srednjim školama. Najavljene promene su izazvale burne reakcije, a kritičari tvrde da su ovakve promene u obrazovanju napravljene prema konzervativnom, islamski orijentisanom usmerenju vlade. Opozicione stranke i sindikati su organizovali proteste protiv ovih promena, zahtevajući da Turska obezbedi naučno, sekularno obrazovanje za svoje učenike.

Ministar obrazovanja Ismet Jilmaz izjavio je da je novi program „zasnovan na vrednostima“ i pojednostavljen kako bi bio „u skladu sa razvojem učenika“. On je rekao da evoluciona biologija, za koju njegovo ministarstvo tvrdi da je previše napredna za srednje škole, treba da se proučava na fakultetima. Predavanja o evoluciji su održavana na časovima biologije u 12. razredu u poglavlju pod nazivom „Začetak života i evolucija“. Ove lekcije će biti zamenjene novim, pod imenom „Živa bića i okolina“ u septembru 2018, u kojima će se evolucioni mehanizmi kao što su prilagođavanje, mutacija i prirodna i veštačka selekcija izučavati bez pominjanja evolucije ili Darvina.

Jilmaz je rekao da će đaci izučavati prirodu bića, uključujući „evoluciju i druga ontološka učenja“, u nastavi filozofije u 11. razredu.

Ostale sporne promene obuhvataju učenje o džihadu ili svetom ratu na časovima veronauke kao o „ljubavi prema domovini“, sa manjim naglaskom na Mustafu Kemala Ataturka, osnivača Turske Republike kojeg turski sekularisti veoma poštuju. Ataturk je uveo razdvajanje države i religije, ali stranka predsednika Redžepa Tajipa Erdogana je dovela u pitanje takvu striktnu podelu. Đaci će učiti i o grupama protiv kojih se Turska bori: Radničkoj partiji Kurdistana, Islamskoj državi i mreži čiju je bazu u Americi uspostavio Fetulah Gulen.

Obrazovni sistem je već uzdrman traumom koju je pretrpeo tokom neuspelog pokušaja državnog udara 15. jula 2016, uz novi školski program koji ovu pobedu vlade ističe kao „legendarnu, herojsku priču“. Više od 33.000 nastavnika, što je oko četiri odsto, je otpušteno posle pokušaja državnog udara, kao i gotovo 5.600 univerzitetskih radnika, dok je oko 880 škola zatvoreno zbog navodne povezanosti sa terorističkim grupama. Mnogi od onih koji su tada izgubili posao kažu da je vlada propali puč iskoristila da ućutka kritičare.

Verovanje u kreacionizam – da je život nastao i razvijao se zahvaljujući Bogu – veoma je rašireno u Turskoj. Mnogi obrazovni radnici su zabrinuti zbog toga što se za turske đake uopšte već smatra da su „ispod proseka“ kada je u pitanju nauka, matematika i čitanje u poređenju sa vršnjacima širom sveta, prema podacima OECD.

Mehmet Somel, šef ekološkog i evolucionog društva biologa u Turskoj, kaže da turski učenici neće biti u stanju da razumeju ni osnove nauke ukoliko tokom nastave ne budu direktno upoznati sa evolucijom. „Nećemo biti u mogućnosti da školujemo dobre doktore, dobre naučnike, ako đaci budu završavali srednju školu sa takvim nivoom neznanja“, kaže Somel. „Izučavanje evolucije omogućava budućim doktorima da uvide uzročnu povezanost između, na primer, otpornih sojeva mikroba i prekomerne upotrebe antibiotika“, objašnjava Somel. Kagri Mert Bakirči, biolog koji je osnovao projekat onlajn učenja pod imenom „Drvo evolucije“, nazvao je tvrdnju ministarstva da je evolucija previše teška za turske učenike „uvredom“ kako za same đake tako i za njihove profesore. Oba biologa, Somel i Bakirči, tvrde da se evolucija nikada nije adekvatno proučavala u turskim državnim školama.

Erdogan je više puta izrazio želju da se iškoluju „pobožne generacije“. Prethodne promene u obrazovanju su podrazumevale pojačan program verskih studija u državnim školama i povećan broj časova o islamu. Novi školski program će biti uvođen postepeno i procenjivan u međuvremenu. Ove godine, učenici u prvim, petim i devetim razredima će već učiti po izmenjenom programu, dok će novi nastavni plan, uključujući i drugačiji program za časove biologije, početi u potpunosti da se primenjuje od jeseni 2018.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari