Turci protestuju zbog Odžalana i Jermena 1Foto: DANIEL KOPATSCH/EPA

Tursko ministarstvo spoljnih poslova dva puta za dva dana pozvalo je na diplomatsko saslušanje nemačkog ambasadora u Ankari Martina Erdmana, prenose nemački mediji. Martin Šefer, predstavnik za medije nemačkog ministarstva spoljnih poslova, potvrdio je da je ambasador Erdman pozvan na razgovor danas poslepodne, ali nije mogao da kaže šta je razlog.

Špigel je objavio da je povod za saslušanje rezolucija o Jermeniji koju su poslanici Bundestaga usvojili još pre više od godinu dana.

Naime, juna 2016. članovi nemačkog parlamenta su se saglasili da su zločini učinjeni jermenskom narodu u Osmanskom carstvu pre sto godina bili genocid. Ankara je zbog rezolucije bila privremeno povukla ambasadora iz Berlina, podseća Frankfurter algemajne cajtung (FAZ). Objašnjavajući potom da usvojena rezolucija nije pravno obavezujuća, nemačka vlada je uspela da izgladi spor. Nakon toga, odluka Bundestaga nije igrala veliku ulogu u inače u međuvremenu veoma pogoršanim odnosima Turske i Nemačke.

To pogoršavanje ilustruje i podatak da je Erdman, za dve godine koliko je na službi u Turskoj, saslušavan čak 17 puta. Šefer je naglasio da je takva praksa „neuobičajena među NATO partnerima“. S druge strane, i nemačko ministarstvo spoljnih poslova je u poslednje dve godine više puta saslušavalo turskog ambasadora u Berlinu. Poslednji put to je učinjeno zbog hapšenja aktiviste za ljudska prava Petera Štojdnera u Turskoj.

Trenutno je u turskim zatvorima 54 državljana Nemačke. Berlin insistira da su oni lišeni slobode bez razloga, dok turske vlasti navode različita objašnjenja, poput terorizma – kao u slučaju uhapšenog dopisnika Velta Deniza Jičela, koji je državljanin obe zemlje. Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je za vikend listu Pasauer noje prese da Berlin mora dalje da smanji ekonomsku saradnju sa Turskom i neke privredne projekte stavi pod led što bi, kako je sugerisala, trebalo da dovede do puštanja nemačkih građana na slobodu.

U subotu je ambasador Erdman pozvan u tursko ministarstvo da bi mu tamo bio uručen protest turske vlade zbog kurdskog kulturnog festivala održanog u Kelnu. Na toj manifestaciji je, prema proceni nemačke policije, bilo 14.000 ljudi, a prema objavi organizatora 40.000.

Na bini je tokom manifestacije bio postavljen veliki portret Abdulaha Odžalana, lidera Radničke partije Kurdistana (PKK) koji je već godinama u turskom zatvoru. Učesnici skupa su takođe nosili Odžalanove slike. PKK je u Nemačkoj od 1993. zabranjena kao teroristička organizacija. Odnedavno je, takođe, zabranjeno prikazivanje Odžalanovih portreta u javnosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari