"SAD će biti primorana da u potpunosti uništi Severnu Koreju" 1Foto: EPA / STEPHEN B. MORTON

Predsednik SAD Donald Tramp danas je u četrdesetominutnom obraćanju Generalnoj skupštini UN upozorio da će Amerika biti primorana da „u potpunosti uništi“ Severnu Koreju, ako Pjongjang ne odustane od nuklearnog programa.

Tramp je u svom prvom govoru na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija pozdravio uvođenje sankcija protiv severnokorejskog režima, ali u upozorio da će njegova administracija biti spremna da brani zemlju ako režim Kim Džong Una nastavi da preti Americi i njenim saveznicima i destabilizuje istočnu Aziju.

Nećemo imati izbora nego da uništimo Severnu Koreju, poručio je američki lider, pre nego što je Kima nazvao nadimkom koji mu je prethodno dao na Tviteru: „Raketaš na samoubilačkoj misiji“, preneo je Glas Amerike.

Takođe je pozvao članice svetske organizacije da rade zajedno na izolaciji Kimove vlade, sve dok ne obustavi „neprijateljske akcije“.

Tramp je upozorio Ujedinjene nacije i da se svet suočava sa „velikom opašnošću“ zbog sve većih pretnji od odmetničkih režima sa moćnim oružjem, kao i od terorista čiji uticaj se širi u svetu, i pozvao lidere da se pridruže Sjedinjenim Državama u borbi protiv njih.

Rekao je i da je nuklearni sporazum sa Iranom, postignut za vreme Obamine administracije, „sramota za SAD“ i nagovestio da ga možda neće ponovo sertifikovati u oktobru.

Tramp je ocenio da je Iran „ekonomski osiromašena odmetnička država“ koja izvozi nasilje.

Predsednik SAD je govorio i o kolapsu demokratije u Venecueli, naglasivši da je situacija u toj zemlji neprihvatljiva i da Vašington razmatra dalje akcije, a kritikovao je i kubansku vladu.

Tramp je pred svetskim liderima ponovio da Sjedinjene Države ne žele da nametnu svoju volju drugim zemljama i da će poštovati suverenitet drugih država, ali je naglasio da će iznad svega braniti američke interese.

Međutim, ispunjavajući naše obaveze prema drugim nacijama takođe shvatamo da je u interesu svih da traže budućonost u kojoj sve zemlje mogu da budu suverene, prosperitetne i bezbedne, istakao je Tramp, istakavši da će američka vojska uskoro biti snažnija nego ikada.

Uoči Trampovog govora, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš založio se za državništvo kako bi se izbegao rat sa Severnom Korejom.

„Ovo je vreme za državništvo. Ne možemo slepo da uđemo u rat“, istakao je Gutereš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari