Ankara: Izbačen Darvin, uveden džihad 1Foto: Fonet-AP

Darvinova teorija evolucije uklonjena je, a pojam džihada je uveden u turske škole na početku nove školske godine.

Učenici su dobili udžbenike u kojima se objašnjava ideja džihada.

Ovaj potez doveo je do rastuće zabrinutosti kritičara da predsednik Rečep Tajip Erdogan pokušava „uništiti sekularne temelje države“, a novi nastavni plan nazvali su „nenaučnim“.

Erdoganova vlada je optužila opoziciju da „širi propagandu i pokušava da podeli građane uoči izbora u 2019. godini“.

Ministarstvo obrazovanja saopštilo je da je opozicija „potpuno neupućena“ zbog tvrdnje da je evolucija u celosti izbačena iz nastave jer se „na časovima biologije i dalje proučava mutacija gena, bez direktnog spominjanja Darvinove teorije“.

Ministarstvo je takođe saopštilo da je „teorija evolucije previše zahtevna za učenike i da je treba je izučavati tek na fakultetima“.

Ministar obrazovanja Ismet Jilmaz tvrdi da je „koncept džihada pogrešno predstavljen zbog islamskih ekstremističkih grupa i da je „džihad element naše religije.“

Opozicioni poslanik Bulent Tezan rekao je BBC da „uključivanjem džihada u obrazovanje vlada pokušava otrovati umove naše male dece, podučava isto shvatanje koje uzrokuje krvoproliće na Bliskom istoku.“

Posmatrači smatraju da je Turska u poslednjih nekoliko godina u školstvo uvela više religijskih sadržaja i uklonila one povezane s osnivačem Mustafom Kemalom Ataturkom i da je porastao broj verskih škola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari