Hapšenja zbog referenduma u Kataloniji 1Foto: EPA-EFE / Toni Albir

Španska policija uhapsila je danas 14 visokih zvaničnika regionalne vlade u Kataloniji, uključujući drugog čoveka te pokrajine Žozepa Mariju Žovea, u pokušaju da spreči referendum o nezavosnosti, koji je zakazan za 1. oktobar.

Španska država je svim sredstvima intervenisala prema katalonskoj Vladi i faktički je uvela vanredno stanje, izjavio je predsednik Katalonije Karles Puđemont u televizijskom obraćanju povodom policijskih racija, preneo je BBC.

Osuđujemo i odbacijemo antidemokratske i totalitarne akcije španske države, rekao je Puđemont, dodajući da Katalonci na to treba da odgovore izlaskom na referendum, koji je zvanični Madrid proglasio nelegalnim.

Neposredno posle akcije hapšenja na ulice u centru Barselone izašlo je više hiljada ljudi koji protestuju mašući zastavama Katalonije i uzvikuju „Okupatorske snage odlazite“i „Gde je Evropa“.

List La Vangardija objavio je da je pored Žovea uhapšeno na desetine regionalnih zvaničnika visokog ranga.

Policija je u međuvremenu potvrdila da sprovodi racije u vezi sa zabranjenim referendumom, ali nije saopštila detalje.

Pored toga, ministar finasija Kristobal Montoro saopštio je da Vlada preuzima kontrolu nad najvećim delom katalonskih javnih finansija.

Ustavni sud Španije je pre deset dana na zvanični zahtev Vlade Španije suspendovao referendum, a u skladu sa Ustavom Španije federalna Vlada ima ovlašćenje da suspenduje regionalnu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari