Alternativu za Nemačku birači vide kao žrtvu 1Foto: CARSTEN KOALL/EPA

Aleksander Gauland, jedan od glavnih kandidata Alternative za Nemačku (AfD) na izborima u nedelju, ne želi da spekuliše koje će mesto njegova partija osvojiti.

Prema poslednjim anketama, AfD stoji na oko 11 odsto podrške birača što bi je moglo učiniti trećom po snazi partijom u Bundestagu – iza Hrišćansko-demokratske unije (CDU) koju predvodi Angela Merkel, i Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) na čelu sa Martinom Šulcom.

Uz podsećanje da je AfD-u na prethodnim izborima 2013. falilo 0,2 odsto glasova za prelazak cenzusa od pet odsto, Gauland je u intervjuu bečkom Standardu kazao: „Rekao bih da ovaj put sigurno ulazimo u Bundestag i da se AfD usidruje u društvo“. A kada je o „usidravanju“ reč, od 2013. je ova partija inače uspela da uđe u većinu nemačkih regionalnih parlamenata.

Na sugestiju novinara da u narednom sazivu Bundestaga niko od poslanika drugih parlamentarnih grupacija neće želeti da sedi pored kolega iz AfD-a – koji se obično karakteriše kao desno populistička partija, a šef diplomatije Zigmar Gabrijel (SPD) je nedavno čak rekao da se „nacisti vraćaju u Rajhstag“ – Gauland je odgovorio da je to „stvarno budalasto“.

„Ali to je čudno: takve stvari nam u stvari pomažu. Šef kabineta vlade Peter Altmajer je sada apelovao da je bolje da se uopšte ne glasa, nego da se glasa za AfD. Koliko se može zapravo biti glup. Ali svi ti napadi nam koriste jer nas ljudi doživljavaju kao žrtve. Gledam novine i mislim o svim tim naslovima: toliko puno oglasa mi ne bismo mogli da platimo“, rekao je Gauland.

Na konstataciju novinarke da i on sam pravi provokacije, Gauland kao da je pokušao da joj čita misli: „To nisu ciljane provokacije. Sada kažu da sam hteo da odložim ministarku za integracije Ezuguz (Ajdan, SPD) u Anadoliju. Zigmar Gabrijel je 2012, kada je bio šef SPD-a, hteo gospođu Merkel da odloži u talog. Gotovo svi političari koriste tu reč“.

Gauland je ostao pri svojoj izjavi da Nemci treba da budu ponosni na svoje vojnike u dva svetska rata. „U ratne zločine nije bilo umešano 95 odsto vojnika koji su se borili u uniformama. Činjenicu da jeste bilo ratnih zločina takođe sam jasno priznao u svom govoru. General Ajzenhauer i predsednik Miteran su za nemačke vojnike rekli da su bili hrabri, ali kada to kaže neko iz AfD-a odmah kreću priče o pokojnom Adolfu. To je besmislica“, kaže Gauland.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari