BBC: Svet dobija Kregzit 1Foto: EPA/SEDAT SUNA

Kurdski glasači u severnim delovima Iraka pripremaju se za glasanje na referendumu za nezavisnost, koji je zakazan za ponedeljak. U tom delu Iraka živi šest miliona, on se smatra regionom Kurda i tamo već postoji njihova lokalna vlada, navodi BBC.

Irački zvaničnici, susedne zemlje i zapadni lideri smatraju da taj referendum treba da se odbaci ili bar odloži. Irački parlament je odbacio održavanje referenduma o nezavisnosti iračkih Kurda. Parlament je istovremeno dao ovlašćenja iračkom premijeru Hajderu al Abadiju da preduzme sve mere da bi sačuvao jedinstvo Iraka.

Najoštriji u osudi namere iračkih Kurda dolaze iz Turske. Turski parlament održaće hitnu sednicu u okviru pojačavanja pritiska na iračke Kurde da odustanu od referenduma o nezavisnosti iračkog Kurdistana. Mediji navode da će poslanici glasati o obnavljanju dozvole vojsci da interveniše u Iraku. Trenutni mandat ističe sledećeg meseca.

Turska vlada sutra će razmatrati odgovore na referendum, a tamošnji ministar spoljnih poslova je ranije izjavio da će namere rukovodstva iračkih Kurda da održe referendum o nezavisnosti dovesti do građanskog rata.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je u junu oštro kritikovao najavljeni referendum, nazivajći ga „greškom i pretnjom“ po teritorijalni integritet Iraka.

„Osnovni razlog našeg protivljenja ovom referendumu je važnost očuvanja teritorijalnog i političkog integriteta Iraka“, izjavio je portparol Erdogana, Ibrahim Klin, demantujući da postoje bilo kakve loše namere prema Kurdima.

Oglasio se i Savet bezbednosti UN, koji je izrazio zabrinutost zbog posledica koje bi mogao da ima referendum. Kako se upozorava, referendum bi mogao i da osujeti napore da se obezbedi povratak više od tri miliona izbeglica i raseljenih.

SAD su, takođe, krajem avgusta zatražile od iračkih Kurda da odlože referendum o nezavnosti svog autonomnog kurdskog regiona. Američki državni sekretar Reks Tilerson uputio je nedavno taj zahtev tokom telefonskog razgovora sa predsednikom regionalne vlade iračkog Kurdistana Masudom Barzanijem.

Stejt department SAD u junu je izrazio zabrintost da će referendum skrenuti pažnju sa „urgentnijih prioriteta“ kao što je poraz ekstremista Islamske države. SAD i druge zapadne države zabrinute su da bi to glasanje moglo da se pretvori u još jedno regionalno žarište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari