Rusija i Kina protiv liderstva SAD 1Foto: Fonet/MSP (arhivska fotografija)

Rusija i Kina su u četvrtak na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN)
otvoreno istupile protiv liderske pozicije SAD u svetu i ministri inostranih poslova obe zemlje u govorima su naglasili da Amerika gubi status superdržave, navodi se u komentaru američke televizije CNN.

Sergej Lavrov i Van Ji uputili su izazov liderskoj poziciji SAD u svetu bespoštednom kritikom na račun neprijateljskog stava administracije Donalda Trampa prema Iranu, vojne histerije usmerene protiv Severne Koreje i odnosa prema svetu u celini, navodi se u tekstu na sajtu CNN, prenosi Sputnik.

Kako se ističe, njih dvojica su iskoristili prvi Trampov nastup pred UN da bi svoje zemlje predstavili kao pobornike mirnog, demokratskog i promišljenog pristupa međunarodnim pitanjima.

Kinezi i Rusi nisu, kako se ističe, propustili šansu da iskažu mišljenje o tome da globalizacija, tehnološki napredak i tržište u razvoju zbacuju Sjedinjene Države sa pozicije superdržave.

Proces formiranja policentričnog svetskog poretka je objektivna tendencija, izjavio je tokom obraćanja u Generalnoj skupštini UN Lavrov, dodavši da će tome morati da se prilagode svi, uključujući i one koji su navikli da se u svetu ponašaju kao gazde.

Ruski ministar je rekao i da se raduje što je Tramp dva dana pre njega naglasio važnost poštovanja principa suvereniteta, ali su to, ističe CNN, bile jedine dobre reči o SAD.

Lavrov je rekao da strahuje zbog spirale sukoba oko Severne Koreje, aludirajući na Trampovu retoriku o nuklearnoj pretnji Pjongjanga, navedeno je u tekstu.

Autor ocenjuje da je ruski šef diplomatije pokušao da predstavi Rusiju na svetskoj pozornici kao silu koja se zalaže za ravnotežu, stabilnost i mir, bez obzira na to što je „Moskva izvršila invaziju na Krim i anektirala ga.

Lavrov je potpuno ozbiljno, dodaje se, pozvao UN da izrade pravila odgovornog ponašanja u digitalnoj sferi, iako je Rusija sasvim nedavno sama pokušala da „sabotira izbore u SAD posredstvom serije sajber-napada.

Ministar inostranih poslova Kine Van Ji je istakao da je živimo u eri u kojoj se sve više teži multipolarnom svetu i da preživljavamo duboke promene na međunarodnom planu i na nivou ravnoteže snaga, navedeno je u tekstu.

Pozvavši Ujedinjene nacije da ostanu u centru svetskog poretka, kako bi zemlje mogle da budu ravnopravne i da se zajedno bave međunarodnim poslovima, Van je podsetio da je
Savet bezbednosti dužan da daje primer i naglasio da dijalog ima prednost nad konfrontacijom, navodi CNN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari