Održana Parada ponosa u Podgorici bez incidenata 1Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

Peta Parada ponosa u Podgorici održana je se danas pod sloganom „Čojstvom protiv nasilja“. Iz MUP- a Crne Gore navode da je prošla bez incidenata.

Član Organizacionog odbora Montenegro prajda Jovan Ulićević ranije je rekao da taj događaj organizuju u znaku zajedničkog zalaganja više društvenih grupa koje su, kako je naveo, suočene sa nasiljem, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Održana Parada ponosa u Podgorici bez incidenata 2

Uprava policije MUP Crne Gore saopštila je da je Peta Povorka ponosa „Montenegro Prajd 2017”, koja je danas u Podgorici održana u organizaciji NVO „Queer Montenegro”, protekla je bez incidenata, iako je kako navode ove godine angažovan manji broj policajaca. Prema procenama u povorci je bilo oko 300 učesnika.

„Preventivne policijske aktivnosti doprinijele su da ovaj skup prođe u mirnoj atmosferi, shodno planu organizatora. Službenici CB Podgorica i drugih organizacionih jedinica Uprave policije MUP-a su naime sprovodili planske aktivnosti koje su obezbijedile stvaranje uslova za bezbjedno odvijanje ovog javnog okupljanja. Shodno procjenama i analizama povorki koje su održane u proteklom periodu, ove godine je na obezbjeđenju Povorke ponosa bio angažovan manji broj policijskih službenika nego prošle i prethodnih godina. Angažovan je međutim bio optimalni broj policijskih službenika koji je mogao da odgovori na policijske zadatke da se ukazala bilo kakva potreba za intervencijom“, navode u Upravi policije.

Održana Parada ponosa u Podgorici bez incidenata 3

Povorka ponosa počela oko 12 a završena je oko 14 časova.

Iz ambasade Sjedinjenih Država, koja je u petak uveče bila osvetljena u bojama duge u čast Parade ponosa, pozvali su građane da im se pridruže u šetnji ulicama glavnog grada.

Održana Parada ponosa u Podgorici bez incidenata 4

„Sinoć je naša ambasada bila osvetljena u bojama duge u čast Parade ponosa. Pridružite nam se danas“, navodi se na Twitter nalogu američke ambasade uz video snimak zgrade u duginim bojama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari