Makron o Balkanu 1Foto: FoNet/AP

Kada zemlje Balkana u potpunosti budu poštovale tekovine i demokratske zahteve, Evropska unija trebalo bi da se otvori ka njima, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron i istakao da bi u suprotnom one mogle da okrenu leđa Evropi i odu ka Rusiji ili Turskoj.

Kako su prenele Novosti, u obraćanju u utorak posle podne studentima Sorbone, gde je predstavio svoju viziju nove Evrope, Makron je rekao da će se EU za nekoliko godina proširiti, jer bez Balkana, Evropa je nedovršenih granica.

Do tada, EU bi trebalo da bude pojednostavljena i bliža građanima, poručio je Makron, iznevši široku lepezu ideja i inicijativa u kom pravcu bi trebalo da se razvija do 2024. godine.

U takvoj EU Makron vidi i mogućnost da se Velika Britanija vrati.

On je svoju viziju zasnovao na jedinstvenoj i demokratskoj Evropi, oslobođenoj birokratskog balasta. Između ostalog, predložio je smanjenje Evropske komisije na svega 15 komesara.

Poručio je da je sadašnja Evropa slaba, spora i neefikasna, oslabljena populizmom i nacionalizmom.

Da bi se „oživela“, francuski predsednik je izneo nekoliko prioriteta, među kojima su bezbednost, čuvanje granica i zajedničkih vrednosti, jedinstvena spoljna politika, ekologija i digitalizacija.

Makron smatra da bi EU trebalo da se formira oko jakog jezgra evrozone, sa zajedničkim budžetom i ministrom finansija.

Predložio je i da do 2024. svaki student mora da govori najmanje dva evropska jezika, da do 25. godine svi provedu šest meseci u drugoj zemlji na radu ili studiranju, da se srednjoškolske diplome usaglase po principu univerzitetskih na osnovu sporazuma iz Bolonje, kao i da se otvore elitni evropski univerziteti, najmanje dvadesetak do navedenog roka, a prvi već dogodine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari