Site name

Makron o Balkanu

Kada zemlje Balkana u potpunosti budu poštovale tekovine i demokratske zahteve, Evropska unija trebalo bi da se otvori ka njima, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron i istakao da bi u suprotnom one mogle da okrenu leđa Evropi i odu ka Rusiji ili Turskoj.

2

Piše: FoNet

Pariz 27. septembar 2017. 15:12

Makron o Balkanu

Foto: FoNet/AP

Kako su prenele Novosti, u obraćanju u utorak posle podne studentima Sorbone, gde je predstavio svoju viziju nove Evrope, Makron je rekao da će se EU za nekoliko godina proširiti, jer bez Balkana, Evropa je nedovršenih granica.

Do tada, EU bi trebalo da bude pojednostavljena i bliža građanima, poručio je Makron, iznevši široku lepezu ideja i inicijativa u kom pravcu bi trebalo da se razvija do 2024. godine.

U takvoj EU Makron vidi i mogućnost da se Velika Britanija vrati.

On je svoju viziju zasnovao na jedinstvenoj i demokratskoj Evropi, oslobođenoj birokratskog balasta. Između ostalog, predložio je smanjenje Evropske komisije na svega 15 komesara.

Poručio je da je sadašnja Evropa slaba, spora i neefikasna, oslabljena populizmom i nacionalizmom.

Da bi se "oživela", francuski predsednik je izneo nekoliko prioriteta, među kojima su bezbednost, čuvanje granica i zajedničkih vrednosti, jedinstvena spoljna politika, ekologija i digitalizacija.

Makron smatra da bi EU trebalo da se formira oko jakog jezgra evrozone, sa zajedničkim budžetom i ministrom finansija.

Predložio je i da do 2024. svaki student mora da govori najmanje dva evropska jezika, da do 25. godine svi provedu šest meseci u drugoj zemlji na radu ili studiranju, da se srednjoškolske diplome usaglase po principu univerzitetskih na osnovu sporazuma iz Bolonje, kao i da se otvore elitni evropski univerziteti, najmanje dvadesetak do navedenog roka, a prvi već dogodine. 

povezane vesti

komentari (2)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ivan

27. septembar 2017.

Bravo, pravo u centar. Siguran sam da cemo videti po komentarima na ovaj clanak da je gospodin Makron itekako upravu...

Ime mi je Leto da svi Prezime

28. septembar 2017.

Zbunjuje sazetak Makronovog izlaganja koji je sasvim konstruktivan i napredan - dok deo same izjave to nikako nije: zemlje Balkana cemo primiti tek kad iz varvarstva potanu civilizovane, ali, pazite, primiti ih moramo jer ce inace da se okrenu protiv nas?! Pa, hvala lepo na "dobrodoslici" koja to nije. Primices me ne zbog naklonosti, prijateljstva itd, vec da oslabis nekog tamo svog neprijatelja - a cak i to primanje uslovljavas. svim i svacim. Dakle, jasno je da niko nista ne radi za lepe oci, ali u ovoj Makronovoj recenici se lepo oseti da je u pitanju cista mogucnost iskoristavanja. Te prema tome, ona lepa i napredna i konstruktivna prica - vazi samo za izabrane, a nije uopste rezervisana za nas. "Dok ne zasluzimo".