Završena NATO vežba u BiH 1Foto: EPA / ZURAB KURTSIKIDZE

Dodelom sertifikata predstavnicima 35 zemalja danas je u Tuzli završena četvorodnevna NATO terenska vežba za upravljanje posledicama kriznih situacija „Bosna i Hercegovina 2017.“

U protekla četiri dana na području Tuzlanskog kantona međunarodni spasilački timovi pokazali su svoje veštine i sposobnosti za odgovor u kriznim situacijama.

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić kazao je da je vežba bila uspešna i da je ostvaren primarni cilj – jačanje međusobne saradnje.

On je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da se tokom rada na terenu mogla videti iskrena želja i spremnost za saradnju među timovima i posmatračima iz zemalja učesnica.

BiH je ostvarila dva velika cilja. Možemo uspešno koordinirati rad različitih službi zaštite i spašavanja, a pokazali smo i da imamo kapacitete i da smo spremni da sarađujemo sa timovima iz drugih država u spasilačkim akcijama izvan BiH, kazao je Mektić, prenosi portal Klix.

Evroatlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe organizovao je 17 vežbi, a ovo je prva ovakve vrste koja je održana u BiH.

Kako je preneo Glas Amerike, u je učestvovalo oko 1.300 predstavnika iz 35 zemalja, uključujući i susedne zemlje – Hrvatsku, koja je članica NATO, i Srbiju, koja je vojno neutralna. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari