Protesti u Španiji, zapaljena zastava Katalonije 1Foto: FoNet/AP

Dan pre najavljenog referenduma o nezavisnosti u Kataloniji protekao jetako što su jedni čuvali mesta za glasanje jogom i filmovima, a drugi su protestovali na ulicama Madrida.

Oko 10.000 građana okupilo se u centru Madrida tražeći jedinstvo Španije i protiveći se referendumu u Kataloniji kojeg je za sutra najavila regionalna vlada Katalonije. „Živela Španija“, „Ja sam Španac“, „Puigdemont u zatvor“, „Neka nam ne lažu, Katalonija je Španija“, uzvikivali su okupljeni ispred gradske skupštine blizu fontane Cibeles.

Demostranti su se u jednom trenutku popeli na prozore sedišta regionalnih gradskih vlasti, spalili katalonsku zastavu i pokušali da pocepaju transparent na kojem na katalonskom piše „Više demokratije“. Slični skupovi najavljeni su i u drugim španskim gradovima.

Stotine španskih zastava zavijorile su se na skupu dan uoči neizvesnosti na severoistoku zemlje. Madridska policija procenjuje da se okupilo 10.000 osoba, a tokom vikenda će se nastaviti okupljanja protiv referenduma, ali takođe i za njega. Stanovnici širom Madrida iz protesta su postavili na prozore španske zastave pa su one od petka na balkonima, terasama i drugim površinama.

U Barseloni i drugim katalonskim mestima već godinama su istaknute na prozorima zastave koje simbolizuju nezavisnost Katalonije. Pošto je španski ustavni sud zabranio referendum, iz Madrida i južne pokrajine Andaluzije poslato je 4.000 policajaca s ciljem da se izjašanjvanje spriječi. U Kataloniji je već 5.000 stalno stacioniranih pripadnika civilne garde i nacionalne policije te 17.000 pripadnika regionalne katalonske policije.

Policija je obišla 1.300 od 2.315 škola u Kataloniji koje su označene kao biračka mesta za referendum o nezavisnosti koji zvanični Madrid smatra nelegalnim, saopštila je španska vlada, a prenosi BBC. Ovaj potez usledio je nakon što su španske vlasti intenzivirale nastojanja da spreče referendum planiran za sutra.

Policija je, kako prenose mediji, zauzela telekomunikacioni centar katalonske vlade. Naređeno im je da iz škola isteraju aktiviste koji su ih zauzeli kako bi osigurali da se te zgrade mogu koristiti za glasanje. Mnogi od onih u školama su roditelji sa svojom decom, koja su ostala u tim zgradama nakon završetka nastave u petak.

S druge strane, katalonski zvaničnici poručuju da planiraju da održe referendum bez obzira na sve, a oni koji ih podržavaju „brane“ biračka mesta različitim aktivnostima.

Posle noći provedene u pojedinim školama odabranim za glasačka mesta, stanovnici Barselone, pristalice održavanja referenduma, organizovale su različite aktivnosti u tom cilju. Tako su seanse joge, prikazivanje filmova i društvena okupljanja organizovani na nekim od 2.315 birališta, na kojima se nalaze i glasači, kako bi sprečili policiju da zatvori birališta, prenosi AP.

Pridružili su im se i poljoprivrednici koji su se u kolonama traktora, sa kojih se vijorila katalonska zastava, okupili su katalonskim gradovima u znak podrške referendumu o nezavisnosti španske pokrajine.

Prema zakonu koju je usvojio lokalni parlament, katalonski lideri navode da mogu da proglase nezavisnost od Španije u roku od 48 sati od glasanja.

Čanak sutra u Barseloni, zastava Katalonije na zgradi LSV

Zastava Katalonije okačena je na sedištu LSV u Novom Sadu u znak solidarnosti jer im pravo na referendum osporava Madrid, navode iz LSV. Lider te stranke Nenad Čanak izjavio je Tanjugu da će u u nedelju biti u Barseloni. „Mi ne tvrdimo da Katalonija ima pravo da raspiše referendum sa temom nezavisnosti, ali katalonske vlasti imaju pravo da raspišu referendum kao takav. Drugim rečima, građani Katalonije moraju imati pravo da se referendumski izjašnjavaju i to izjašnjavanje mora ostati u okvirima Ustava Španije“, kaže Čanak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari