Katalonska policija pod istragom 1Foto: EPA/ Adria Ropero

Katalonski sudovi otvoriće istragu zbog sumnje da se regionalna policija oglušila o naređenje da spreči održavanja referenduma o nezavisnosti.

Vrhovni sud Katalonije saopštio je da će istraga biti pokrenuta u šest regionalnih sudova, a povod za to je sumnja da Katalonska policija nije dosledno izvršila naređenje, uprkos tome što je referendum zabranio Ustavni sud Španije, preneo je AP.

Izveštaji sa terena ukazuju da su na glasačkim mestima intervenisali samo pripadnici nacionalne Civilne garde i Nacionalne policije, koji su zatvorili neka biračka mesta i iz njih izneli glasačke kutuje.

Na nekim mestima oni su se brutalno obračunavali sa građanima i prema poslednjim podacima lekarsku pomoć je zatražila 761 osoba, od čega dve imaju teže povrede.

Katalonska policija je, s druge strane, samo upozoravla građane da moraju da napuste biračka mesta, ali nije primenjivala silu.

Ministarstvu unutrašnjih poslova Španije večeras je saopštilo da su tokom intervencija na biračkim mestima povređena 33 policajca – 19 pripadnika Nacionalne policije i 14 pripadnika Civilne garde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari