Evropska komisija nije priznala referendum 1Foto: Bojan Cvejić

Evropska komisija saopštila je danas da, po Ustavu Španije, jučerašnje glasanje o Kataloniji nije bilo legalno i pozvala je zainteresovane strane da hitno sa sukoba pređu na dijalog.

U saopštenju se ističe da je za Evropsku komisiju, kako je to neprekidno govorio njen predsednik Žan Klod Junker, to unutrašnje pitanje Španije, koje mora biti rešavano u skladu sa ustavnim poretkom te zemlje.

„Takođe ponavljamo stav ove kao i prethodnih saziva komisije. Da je referendum i bio organizovan u skladu sa španskim Ustavom to bi značilo da bi se teritorija koja odlazi našla izvan Evrospke unije“, navodi se u saopštenju EK.

Osim čisto legalnih aspekata ovog pitanja, Komisija smatra da su ovo vremena za jedinstvo i stabilnost, ne za podele i cepanje.

Komisija poziva zainteresovane strane da se veoma brzo okrenu sa konfrontacije ka dijalogu.

Nasilje nikada ne može biti instrument u politici. Verujemo da će rukovodstvo premijera Mariana Rahoja rešavati ovo teško pitanje uz puno poštvanje Ustava Španije i osnovnih prava svih građana, poručuje Evropska komisija.

Vlada Katalonije trebalo bi danas da se sastane iza zatvorenih vrata i počne razradu plana za proglašenje nezavisnosti od Španije posle referenduma, javio je AP.

Zvaničnici regionalne vlade su saopštili da je većina Katalonaca koji su uspeli da glasaju uprkos pokušajima španske nacionalne policije da to spreči zaokružilil da na glasačkim listićima ali je vlada u Madridu saopštila da je referendum nelegalan i samim tim nevažeći.

Predsednik Katalonije Karles Pućdemont će predsedavati sednicom vlade sa koje će biti upućen zahtev regionalnom parlamentu da glasa o deklaraciji nezavisnosti već iduće nedelje.

Španski premijer Mariano Rahoj treba da se sastane sa zvaničnicima vladajuće i glavne opozicione partije da bi se dogovorili o sednici parlamenta na kojoj treba da se razmotre načini rešavanja krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari